Technológiai vállalatokat adóztatna Spanyolország, hogy legyen pénz nyugdíjemelésre

2018. május 02. 16:16

Nagyrészt a technológiai nagyvállalatok, például a Google vagy az Apple digitális szolgáltatásainak adóztatásából fedezné a spanyol kormány a nyugdíjaknak az infláció mértékével megegyező emelését az idén és jövőre – írta több spanyol napilap is szerdán.

2018. május 02. 16:16
null

Az elképzelés a 2018-2021-es időszakra vonatkozó stabilitási programban szerepel, amelyet a dél-európai ország vezetése kedden küldött el Brüsszelbe. 


A részletesen még nem ismertetett új adónemtől összesen 2,1 milliárd eurós bevételt remél a spanyol kormány: 2018-ban 600 millió, 2019-ben 1,5 milliárd eurót.

Cristóbal Montoro spanyol pénzügyminiszter korábban beszélt már az új adó tervéről, amikor bejelentette, hogy a kormány idén 1,6 százalékkal, jövőre 1,5 százalékkal tervezi növelni a nyugdíjakat. Az intézkedés összértéke 3,7 milliárd euró. A kormány erről a Baszk Nacionalista Párttal (PNV) állapodott meg a múlt héten, amely cserébe várhatóan támogatja majd a törvényhozásban a 2018-as költségvetési törvény elfogadását.

A kisebbségi konzervatív kormány már tavaly is többek között a PNV támogatásának megszerzésével tudta keresztülvinni a parlamenten költségvetési tervezetét. A baszk párt idén azt közölte: erre nem hajlandó addig, amíg a spanyol kormány irányítja Katalóniát. Ez azonban addig így marad, amíg nem alakul meg az új katalán kormány, csakhogy Katalóniában lassan négy hónapja nem tudja a parlament megválasztani az új elnököt, aki megalakítaná az új kormányt.

Spanyolország költségvetését normál menetrend szerint már tavaly szeptemberben el kellett volna fogadni. Erre várhatóan most júliusban kerülhet sor.

A kormány és a PNV megállapodásának előzménye, hogy hónapok óta folyamatosan tünetnek nyugdíjasok szerte Spanyolországban, és követelik, hogy a törvény által előírt évi 0,25 százalék helyett az infláció mértékével arányosan emeljék meg a nyugdíjakat.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Petykabá
2018. május 08. 00:35
ez van, ha szocialista szar kormányod van. látzatcselekvések, totális összeomlás halogatása, hogy azután még durvábban omoljon össze...
Nicolas
2018. május 06. 02:24
A nővéreim árat fizetnek az interneten 128 és 217 euró között óránként. 3 hónapig dolgozik, de a múlt hónapban 28497 eurót ért el, és csak pár óra van az interneten. ez az oldal ... >>>>>>>>>>>> https://goo.gl/yWNPyY
Hunyadi Mátyás
2018. május 06. 00:46
Magyarán: a gyerekek ne tartják el a szülőket. Vajon miért? Mert a potenciális szülők - nem csináltak gyereket. Nálunk ez a gebasz fog becsapni!
__Y__
2018. május 04. 19:18
Hol élnek ezek!? A XXI. századnak nem a nyugdíjak emeléséről és az innováció büntetéséről kéne szólnia! Ideje lenne szép fokozatosan átállni az öngondoskodásra. A technológiát pedig nem adóztatni, hanem fejleszteni kellene.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik