A gazdaságpolitikusoknak mindig számolniuk kell az ínséges időkkel

2018. április 17. 09:15

Az amerikai költségvetési politika rossz irányba tart.

2018. április 17. 09:15
Carmen M. Reinhart

„Ami pedig a jelenlegi amerikai helyzetet illeti, az ezermilliárdos deficitet a közgazdászok annak elsődleges jelének tartják, hogy az amerikai költségvetési politika rossz irányba tart. Egy idősödő társadalomnak a jövőre gondolva félre kellene tennie, és nem szabadna magára elköltenie a rendelkezésre álló forrásokat. Természetesen a demokráciáknak hosszú történetük van abban a tekintetben, hogy a meglévő szavazóikat túljutalmazzák a jövő nemzedékeinek kárára, azonban a jelenlegi fiskális bőkezűség nem a megfelelő időpontban történik mind a trendeket, mind az amerikai gazdaság ciklusát tekintve. A legtöbb elemző úgy véli, hogy az USA a potenciális kibocsátás szintjét már elérte, vagy annak közelében van. Egy ilyen időszakban a fiskális élénkítés egyértelműen prociklikus intézkedésnek tekinthető.

A fiskális élénkítés korábbi időszaka 2009-ben volt a gazdasági válságra válaszul. Az élénkítés mértéke meghaladta azt a szintet, amelyre azonnal szükség volt, a végső cech 840 milliárd dollár lett, amelynek nettó gazdasági haszna vitatható. Az intézkedés még ezen hibák mellett is kezelte a 10 százalékos munkanélküliségi ráta kézzelfogható ciklikus valóságát. Lehet arra számítani, hogy egy ilyen túlterjeszkedő politika esetében a munkanélküliség mértéke a költségvetési deficithez képest ellenkező irányba mozdul.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvánkeve
2018. május 07. 22:47
A mélyen hívö embereket rendkívül tisztelem, de olyan frissen nyomtatott papírra mint az EURO talán még sem kellene a hitünket elpazarolni, mert mi történik az EKB-al pl. ha a szép Olaszország bejelenti az államcsödöt ?
istvánkeve
2018. május 07. 22:46
Micsoda felismerés a tíz évvel ezelötti ingatlanfinanszírozási világbotrány és a 40 év óta folyó túlfegyverkezési költség- cunami után! Hol élt ez a hölgy ? A Carlos ( Végh) pedig már régóta mutatja legalábbis a magyarul értöknek : "nomen est omen"!!!
Akitlosz
2018. április 17. 23:51
"Lehet arra számítani, hogy egy ilyen túlterjeszkedő politika esetében a munkanélküliség mértéke a költségvetési deficithez képest ellenkező irányba mozdul.”" Költségvetési forrásokból haszontalan álmunkahelyeket fenntartani azért, hogy papíron a munkanélküliség alacsonyabb legyen nem bölcs dolog. Gombválogató üzem csökkent munkaképességűek számára. Egyszerű lopoda, amely egyetlen értelme az adófizetők pénzének az eltüntetése.
Akitlosz
2018. április 17. 23:51
Egy az ínséges időkre tényleg gondoló állam ugyan nem államadósságot halmozna fel, hanem vagyont. Annak jó részét sem pénzben, hanem valódi értékekben, pl. aranyban. Nagyon távol állunk ettől. Az államadósság csak a Fidesz propagandában csökken, a valóságban növekszik. A GDP-hez viszonyítják megtévesztés céljából. Ami azt jelenti, hogy ez a viszonyszám egy válság idején akkor is durván megemelkedne, ha nem vennének fel újabb hitelt, ami eleve valószínűtlen. Azok az államok amelyek gazdasági növekedés idején is már csak hitelből képesek fenntartani magukat gazdasági visszaesés esetét jellemzően ezt szorozzák be sokkal "gazdaság élénkítés" jelszó alatt. A 2008. után "válságkezelés" címszó alatt több billió semmiből teremtett dollárt és eurót zúdítottak a gazdaságra. Már sohasem lesznek képesek a 2008. előtti adósságszintet elérni ebben a jelenlegi pénzügyi rendszerben..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik