Precedens pert nyert egy cseh sofőr, nem lehet őt keleti fizetésért nyugaton dolgoztatni

2018. február 19. 22:00

Visszamenőlegesen 3,27 millió forintnak megfelelő cseh koronát tehetett zsebre.

2018. február 19. 22:00
null
Torontáli Zoltán

„A rendőrök az ellenőrzéskor egy szórólapot nyomtak Gabrhel kezébe, címmel és telefonszámmal, ahova a cseh sofőr segítségért fordulhatott bérezési ügyekben. Onnantól kezdve el is kezdte naplózni a saját munkáját, nyitott egy füzetet, és felírta, hogy pontosan mikor, hova kellett mennie, és milyen munkát kellett elvégeznie. Nem sokkal később becsöngetett egy német szakszervezethez a feljegyzéseivel, és a helyi érdekképviselet segítségével pert indított a munkaadói ellen.

Csaknem két év után, a napokban zárult le az ügy, és a német bíróság kimondta, hogy Gabrhelnek legalább a német minimálbért meg kellett volna kapnia, a sofőr így visszamenőlegesen 3,27 millió forintnak megfelelő cseh koronát tehetett zsebre. Az összeget nem a cseh foglalkoztatónak kell kifizetnie, hanem a német postának, mint fővállalkozónak – írja az iDnes.

Az eset azért érdekes, mert sofőrök tízezrei dolgoznak hasonló rendszerben Nyugat-Európában, keleti bérekért. Elég gyakran előfordul, hogy nyugati cégek fiókvállalatokat hoznak létre keleti tagállamokban, vagy keleti partnereknek szervezik ki a munka egy részét, úgy mint Gabrhel esetében, elsősorban azzal a céllal, hogy ne kelljen megfizetniük a nyugati minimálbért a munkáért.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ellenforradalmár
2018. április 14. 12:33
Én arra vagyok kíváncsi, hogy a német nyugdíjasok honnan kapnak majd nyugdíjat?
Akitlosz
2018. április 14. 12:33
"Elég gyakran előfordul, hogy nyugati cégek fiókvállalatokat hoznak létre keleti tagállamokban, vagy keleti partnereknek szervezik ki a munka egy részét, úgy mint Gabrhel esetében, elsősorban azzal a céllal, hogy ne kelljen megfizetniük a nyugati minimálbért a munkáért.”" Audi, Volkswagen, Mercedes. Ez teljesen általános és sajnos törvényes gyakorlat.
aleb19
2018. április 14. 12:33
waberer gyorgy igy lett milliardos es vasarolt fel mindenkit a magyar piacon... a gvh meg nezte es nezi a magyar fuvarpiac torzitast
néhai Ch.Pilot
2018. április 14. 12:32
Hát akkor, hajrá kedves sofőrök! Én szurkolok nektek, csak azt tanácsolom, mielőbb kezdjétek el a pereket, mert ha Németország kalifátussá változik úgy kb. 5-10 éven belül, az nem fogja magát az eddigi Németország jogutódjának tekinteni, sőt a muszlim bíróságok szóba sem fognak állni veletek.. :-(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik