Az elégtelen kereslet mítosza

2018. február 16. 23:20

Sosem létezik olyan, hogy elégtelen kereslet.

2018. február 16. 23:20
Frank Shostak

„Sosem létezik olyan, hogy elégtelen kereslet. Az egyén keresletét az a saját képessége korlátozza, hogy mennyi terméket képes előállítani. Minél többet tud az egyén termelni, annál többet tud vásárolni is.

Egy ember termelése lehetővé teszi számára, hogy megvásárolja más emberek által megtermelt javakat. (Minél többet termel az egyén, annál több más terméket biztosíthat magának. Az egyén keresletét ezért a saját termelési képessége korlátozza.)

Jegyezzük meg újra, hogy a kereslet nem állhat önmagában és nem lehet független – a termelés korlátozza. Emiatt, nem a kereslet vezérli a gazdaságot, hanem a javak és szolgáltatások termelése.

Ebben az értelemben, a termelők és nem a fogyasztók a gazdasági növekedés motorjai. Nyilvánvalóan, ha egy termelő sikeres akar lenni, akkor olyan termékeket és szolgáltatásokat kell termelnie, amelyek összhangban vannak más termelők keresletével.”

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szekula
2018. május 08. 14:22
Elég zagyva és ingatag féligazság ez, jobbakat szoktatok szemlézni.
Palepoli
2018. március 20. 11:43
Nyilvánvaló igazságot írt le Shostak. Mármint annak nyilvánvaló, aki képes átlátni az ok-okozati kapcsolatokat.
Hurka
2018. március 06. 09:47
Ez is csak a korlátlan mértékű erőforrások felhasználhatósági időszakára igaz.
brekker
2018. március 01. 22:03
"Emiatt, nem a kereslet vezérli a gazdaságot, hanem a javak és szolgáltatások termelése." A valóság ezzel szemben az, hogy piacgazdaságokban a keresletből következik, hogy valaki azt ki akarja elégíteni, mert ezáltal jövedelmet remél. A fordítottja szocialista tervgazdaságokban szokott előfordulni, vagy marketingvezérelt monopolkapitalizmusban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik