A gazdasági populizmus védelmében

2018. január 17. 17:06

A független ügynökségeket foglyul ejtették azok az iparágak, amelyeket elvileg szabályozniuk kellett volna.

2018. január 17. 17:06
Dani Rodrik

„A gazdaságpolitika korlátozásának több példája is van, amelyek a független ügynökségekre, technokratákra, vagy külső szabályokra delegálják a feladatköröket. Ahogy leírtuk, ezek értékes funkciója annak megakadályozása, hogy a hatalomban lévők rövidlátó politikai döntésekkel saját magukat lőjék lábon. 

De vannak más szcenáriók is, amelyekben a gazdaságpolitika korlátozásai kevésbé üdvösek. Főleg azért, mert a korlátokat érdekcsoportok vagy maguk az elitek is intézményesíthetik, hogy bebetonozzák a gazdaságpolitika feletti tartós irányítást. Ilyen esetekben a hatáskörök autonóm szervezetekre való delegálása, vagy a globális szabályok elfogadása nem szolgálja a társadalmat, csupán a benfenntesek egy szűk kasztját.

Napjaink populista ellenreakciója abban a hitben gyökerezik – és nem teljesen alaptalanul –, hogy ez a szcenárió jól leírja az elmúlt évtizedek gazdaságpolitikáját. A multinacionális vállalatok és a befektetők egyre inkább alakítói a nemzetközi kereskedelmi tárgyalásoknak, így olyan globális rezsimeket hozva létre, amelyek aránytalanul támogatják a tőkét a dolgozók rovására. A szigorú szabadalmi rendszer és a nemzetközi beruházási bíróságok kiváló példák. De az is, ahogyan a független ügynökségeket foglyul ejtették azok az iparágak, amelyeket elvileg szabályozniuk kellett volna. A bankok és más pénzügyi intézmények különösen sikeresek voltak abban, hogy olyan szabályokat alakítsanak ki, amelyek szabad kezet adnak nekik.​ (...)

A politikai populizmus olyan veszély, amit mindenáron el kell kerülni. A gazdasági populizmus viszont esetenként szükséges. Sőt, ilyen időkben ez lehet az egyetlen módja annak, hogy megállítsuk sokkal veszélyesebb politikai unokatestvérét.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gabor7th
2018. január 25. 13:00
Volna tere a populizmusnak: http://ujtechkor.blog.hu/2018/01/16/az_innovacio_nem_fogja_megoldani_a_problemakat_6_resz#comment-form
gabor7th
2018. január 21. 20:27
Vannak mint pl. ha innoválunk jó lesz, de ha megnézzük az adatokat láthatjuk, hogy csak keveseknek: http://ujtechkor.blog.hu/2018/01/16/az_innovacio_nem_fogja_megoldani_a_problemakat_6_resz#comments
pollip
2018. január 17. 19:09
Pontosan meg kéne határozni, mi a populizmus anno és napjainkban?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik