Elvándorlás?

Magyarországon a legkisebb a kivándorlási arány Közép-Európában

2018. január 13. 18:22

Ha megvizsgáljuk, hogy mekkora az a népesség, amely egy adott országban született, de jelenleg külföldön él, akkor jó képet kaphatunk az elvándorlási helyzetről. Az ENSZ szerint egész Közép-Európában Magyarországon a legkisebb a külföldön élők aránya.

A szomszédos Romániában háromszor, Lengyelországban kétszer akkora a külföldön élők aránya a teljes lakossághoz képest, mint Magyarországon. Litvániában is meglehetősen nagy az elvándorlási arány, hiszen az országban született lakosság közel ötöde külföldön tartózkodik. Portugália, Macedónia, Albánia vagy éppen Horvátország szintén „elveszítette” a lakosság legalább ötödét. A boszniai születésűek a rekorderek, innen 1,6 millió ember ment külföldre.

A legkisebb arányban a magyarok döntenek úgy, hogy külföldre költöznének, 

azonban a déli és keleti határainkon túl már nagyon jelentős kivándorlási hajlandóság látható. Az, hogy a lakosság hol szavazott lábbal a gazdasági helyzetről, egyfajta gazdasági határvonalat húz hazánk és déli szomszédai közé. 

Egy másik térképen a célországok láthatók, szintén az ENSZ 2015-ös adatai alapján. Azt, hogy hova költöznek el az adott országokban születettek, kulturális, nyelvi és szomszédsági viszonyok is meghatározzák. Vagy éppen gazdasági szempontok, ezért veszik célba a magyarok, a lengyelek vagy a csehek elsősorban Németországot.

Érdekesség, hogy Bulgáriára és Macedóniára a többi közép-európai országhoz képest a nyugati országok helyett már Törökország fejt ki vonzóhatást.

A bejegyzés trackback címe: http://makronom.mandiner.hu/trackback/31140