Megszűnhet a hagyományos értelemben vett nyugdíjkorhatár

2018. január 09. 13:59

Sokkal több rugalmas munkalehetőség lesz elérhető, így az emberek tovább dolgozhatnak, persze, csak ha szeretnének.

2018. január 09. 13:59
Lard Friese

A népesség öregedésének üteme gyorsabb, mint ahogy a nyugdíjcélú megtakarítások növekednek. Hogyan lehetne ezt a problémát megoldani?

Ideális esetben az embereknek már fiatalon meg kellene tervezniük az időskori pénzügyeiket, hogy bebiztosítsák magukat nyugdíjas éveikre. Nagy kihívás azonban megszólítani a fiatalokat ebben a témában úgy, hogy számukra ez releváns legyen. De minél hamarabb foglalkozik valaki a nyugdíjjal, annál felkészültebb lesz. A technológiának köszönhetően a társadalmi minták és a munkaerőpiac is folyamatosan változni fog, ráadásul a hagyományos értelemben vett 65 éves nyugdíjkorhatár is eltűnik majd a jövőben. Sokkal több rugalmas munkalehetőség lesz elérhető, így az emberek tovább dolgozhatnak, persze, csak ha szeretnének. Érdemes a lehető legkorábban bevonni az embereket a döntésbe, párbeszédet kezdeni velük, hogy már elkezdhessenek felkészülni a nyugdíjra, amíg még dolgoznak. Erre számos megoldásunk van: az egyik legfontosabb az, amelyet a technológia és a digitalizáció nyújt.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2018. április 27. 09:20
Ez az utolsó kedvezménye a munkavállalóknak, de a tőke mohósága ebből is kiforgatná őket.
Peter8811
2018. január 23. 20:27
Én 9 éve hagytam abba ma is dolgoznék, csak hát 2007-től bejött a havi plusz 50.000 Ft-os adó a továbbdolgozó nyugdíjasokra, 380.000 bruttóból 129.000 vittem haza. ennyiért meg dolgozzon a Bokros Lalyos meg a hashajtója.
brekker
2018. január 16. 08:50
Kelted itt folyton a destrukciót, ahelyett, hogy a jó oldalát néznéd: Tovább lehetsz fiatal.
Apáczai
2018. január 14. 10:54
Érdekes ez a javaslat a csökkentett nyugdíjakról, ettől eltérő megoldást választanak az EU tagországok, ahol a nyugdíjkorhatárt tolják ki fokozatosan 1-1 évvel az egészségi állapot függvényében, míg végül 70 év lesz a korhatár. Ezzel nem az összeg, vagyis nem az ellátás mértéke fog csökkenni, hanem az ellátottak száma, és az életkor meghosszabbodása miatt az ellátás időtartama sem lesz kevesebb, mint korábban volt. Sok tekintetben ez a humánusabb, hiszen több legyet is üt egy csapásra: - enyhíti a munkaerőhiányt - az amúgy is szívesen továbbdolgozókat foglalkoztatja, - tisztességes szinten tartja az ellátás mértékét, - valójában jelentősen alkalmazkodik a megváltozott, erősen kitolódott várható életkorhoz. Összességében akár korrekt eljárásnak is tekinthető. Hiszen azok az egészséges, munkaképes idősek, akik olyan nagyon nyugdíjba akarnak menni, azok 99%-a azért szeretne nyugdíjas ellátásban részesülni, hogy amellett továbbra is munkát vállalva jelentős anyagi előnyt szerezzen magának belőle.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik