A biztonságos út drágább

Kiszámolták, hogy gazdasági költsége van a nők zaklatásának Indiában

2017. december 19. 23:43

Girija Borker

A Brown Egyetem doktorhallgatójának kutatása arról szól, hogy miként változtatja meg a nők gazdasági aktivitását és mindennapi döntéseit az utcai zaklatás, amellyel szembesülnek.

A biztonság ára

A kutató arra jutott, hogy a nők természetesen figyelembe veszik azokat az útvonalakat és városi területeket, amelyek kevésbé biztonságosak és igyekeznek elkerülni azokat. Emiatt aztán arra is hajlandók, hogy akár inkább egy rosszabb hírű egyetemre járjanak, csak hogy ne kelljen a veszélyes útvonalakon járniuk. A nők a férfiakhoz képest hajlandóak évente 290 dollárral többet fizetni az oktatásra, ha az egy szórásegységgel alacsonyabb zaklatási kockázattal jár együtt, azaz biztonságosabb útvonalon közelíthető meg. 

Ha az indiai nők viselkedését jelentős mértékben alakítja, hogy mely területeken válhatnak zaklatás áldozataivá, akkor ez a gazdasági döntéseikben is megjelenik. A sok kis napi szintű döntésből végül jelentős gazdasági hátrány épül fel: ez a nők gyengébb iskolai és munkapiaci teljesítményét is magyarázhatja. A zaklatások szerepe elsősorban a fejlődő világban lehet jelentős.

A társadalom, amelyből hiányoznak a nők

Indiában időről időre sokkoló részletek derülnek ki a nőket ért bántalmazásokról, ugyanis felborult a férfi-nő arány a társadalomban. Egyes elemzések szexuális erőszak-válságról beszélnek, amely annak a következménye, hogy több tízmillió nő hiányzik a társadalomból.

A 2011-es népszámlálás szerint 37 millióval több férfi él Indiában, mint nő. Kutatások alapján ha egy indiai családban hiánycikké válik az élelmiszer, akkor először a fiúknak adnak táplálékot a szülők.

Emiatt az öt év alatti gyerekek körében 75 százalékkal nagyobb a lányok halálozási rátája, mint a fiúké.

A fiúk a mezőgazdaságban „hasznosabbnak” bizonyulnak a családok számára, ráadásul ők örökölhetik a család nevét és vagyonát is. Emellett vannak olyan vallási gyakorlatok, amelyet csak férfiak végezhetnek, a lányok hozománya eközben óriási terhet jelenthet a családoknak.

A kormányzat többek között támogatásokkal és készpénztranszferekkel igyekszik a lányok felnevelésére ösztönözni a családokat. 

A számítás módszerének részleteit itt találja.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://makronom.mandiner.hu/trackback/30993