Az offshore a zsarnokság elleni mentsvár

2017. december 13. 10:04

Szeretnék felszólalni az offshore bankolás mellett, amely jelentős védelmet jelenthet a zsarnoki hatalom és az igazságtalan autokrácia ellen.

2017. december 13. 10:04
Tyler Cowen

„Szeretnék felszólalni az offshore bankolás mellett, amely jelentős védelmet jelenthet a zsarnoki hatalom és az igazságtalan autokrácia ellen. Nem csupán arról van szó, hogy számos offshore pénzügyi intézmény, például a Kajmán-szigeteken regisztrált befektetési alapok teljesen legálisak, hanem arról is, hogy a külföldön rejtegetett vagyonnak megvannak a maga előnyei.

Gondoljunk a közelmúlt szaúdi történéseire. Az eseményeknek egy figyelemre méltó sorozatának keretében a szaúdi kormány a királyság számos leggazdagabb emberét túszul ejtette a rijádi hotelekben, köztük a Ritz-Carltonban, és tárgyalásokat folytat velük. Egyes jelentések szerint a kormány vagyonuk akár hetven százalékát is követelheti, hogy többszáz milliárd dollárt szerezzen. Ha átadják a vagyont, feltehetőleg szabadok lesznek. Kedden, az egyik legidősebb őrizetben tartott személy, Miteb bin Abdullah herceg szabadulást nyert, miután beleegyezett, hogy kifizet egymilliárd dollárt.”

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tom hagen
2018. január 13. 20:25
Abdullah HERCEG szabadulást nyert miután beleegyezett, hogy kifizet egy MILLIÁRD dollárt. Mennyi lélegeztetőgép, mennyi huszonéves felesége(i)és gyerekei elől migráló piréz egész élete...
istvánkeve
2017. december 20. 21:09
Egy woodoo közgazdásztól kellett megtudnom, hogy az igazi forradalmárok a Cayman-szigeteken ülnek és bankügyekkel foglalkoznak föfoglalatosságukban ?
brekker
2017. december 20. 12:12
Néha kibeszélnek, akinek szól az érti, a többi elfelejti.
qwrtzq
2017. december 20. 12:09
Jelenleg olyan korszakát éljük a piacgazdaságnak, ahol azoknak akiknek egyetlen értékesíthető portékájuk a képzettségük, vagy a fizikai munkavégző képességük a gyakorlatban semmiféle érdekvédelmet nem tudnak érvényesíteni, mert a nagyokosok kitalálták, hogy a szakszervezetek csak torzítják a versenyt és gátolják a gazdasági növekedést. Engedjük szabadon a kapitalizmus legmocskosabb formáját, a profit a tőkéseké a társadalmi kockázatokat meg viseljék az adófizetők. A jólét pedig majd lecsorog az alacsonyabb társadalmi osztályok felé is. Majd egyszer. Mondták ezt okosék a 90es évek elején, azóta meg már ott tartunk, hogy sikerült nemzetközi szinten a középosztályt és az alsóbb rétegeket egy masszává darálni, ahol gyakorlatilag mindenki lecsúszhat, felemelkedni pedig már nincsen hova. Gyakorlatilag visszatértünk a frissen polgárosodó társadalmak jövedelemelosztási szerkezetéhez, ahol egy vékony arisztokráciának áll a bolt. Ez persze nem versenytorzító hatás, most hogy a liberálisok az elmúlt 100 évben a saját szájízük szerint alakították a gazdaságot és a politikát most már valahogy a tulajdonjog a legszentebb dolog ami csak létezik. Különösen a liberálisok tulajdonhoz való joga.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik