Az offshore a zsarnokság elleni mentsvár

2017. december 13. 10:04

Tyler Cowen
Bloomberg

Szeretnék felszólalni az offshore bankolás mellett, amely jelentős védelmet jelenthet a zsarnoki hatalom és az igazságtalan autokrácia ellen.

„Szeretnék felszólalni az offshore bankolás mellett, amely jelentős védelmet jelenthet a zsarnoki hatalom és az igazságtalan autokrácia ellen. Nem csupán arról van szó, hogy számos offshore pénzügyi intézmény, például a Kajmán-szigeteken regisztrált befektetési alapok teljesen legálisak, hanem arról is, hogy a külföldön rejtegetett vagyonnak megvannak a maga előnyei.

Gondoljunk a közelmúlt szaúdi történéseire. Az eseményeknek egy figyelemre méltó sorozatának keretében a szaúdi kormány a királyság számos leggazdagabb emberét túszul ejtette a rijádi hotelekben, köztük a Ritz-Carltonban, és tárgyalásokat folytat velük. Egyes jelentések szerint a kormány vagyonuk akár hetven százalékát is követelheti, hogy többszáz milliárd dollárt szerezzen. Ha átadják a vagyont, feltehetőleg szabadok lesznek. Kedden, az egyik legidősebb őrizetben tartott személy, Miteb bin Abdullah herceg szabadulást nyert, miután beleegyezett, hogy kifizet egymilliárd dollárt.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://makronom.mandiner.hu/trackback/31006