Csökken az adó Amerikában: máris hazavinné milliárdjait az Apple és a Pfizer

2017. december 4. 23:00

Az amerikai cégek egyszeri alkalommal igen kedvező adózás mellett utalhatják haza külföldön keletkezett nyereségüket az amerikai kongresszus által szombaton jóváhagyott és várhatóan a következő napokban végleges elfogadásra kerülő adóreform értelmében.

A szenátus által elfogadott új adótörvény kiegészítése szerint a repatriált nyereséget sújtó adó 14,5 százalékra csökken a jelenlegi 35 százalékról.  A The New York Times című lap szerint, ha a cégek élnek a lehetőséggel, akkor több száz milliárd dollár friss pénz áramolhat az amerikai gazdaságba, a vállalatok befektetésekre költhetik a pénzt, növelve ezzel a foglalkoztatottságot, vagy éppen nagyobb osztalékot fizethetnek, ami viszont például élénkíti a lakossági fogyasztást.

Egyes számítások szerint az amerikai cégek több mint 3 ezer milliárd dollárt tartanak külföldi számláikon, az Apple például 252 milliárd dollárt, a Pfizer gyógyszeripari vállalat pedig 22 milliárd dollárt. 

A Bloomberg hírügynökség olyan elemzői véleményeket ismertetett, amelyek szerint a nyereség hazautalása például felgyorsítaná a vállalatfelvásárlásokat és -egyesüléseket a biotechnológiai ágazatban. A The New York Times című lapnak nyilatkozó szakértők ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy az amerikai cégek részben nem dollárban, hanem más devizákban, így euróban, jenben vagy éppen svájci frankban tartják pénzüket külföldi számláikon. Így ha hirtelen kivonnák az amerikai cégek a pénzeiket és dollárra váltanák, az gyengítené ezeknek a külföldi devizáknak az árfolyamát.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://makronom.mandiner.hu/trackback/31017