Szinte minden európai országnak vannak határproblémái

2017. november 28. 10:29

George Friedman
Equities.com

Magyarország egyes területeit felosztották Románia és Szlovákia között. Van joga visszakövetelni e területeket?

„Magyarország egyes területeit felosztották Románia és Szlovákia között. Van joga visszakövetelni e területeket? Belgium egy brit találmány volt, amely a franciákat és hollandokat egy boldogtalan házasságban kötötte össze. Elválhatnak? Lviv egyszer régen lengyel város volt, most pedig Ukrajna része. Megteheti Nyugat-Ukrajna, hogy elszakad, és népessége csatlakozik azokhoz az országokhoz, amelyek állampolgárának számított 1945 előtt?

Az Európai Unió általános jólétet ígért arra az esetre, ha mindenki felfüggeszti a határkérdéseket és figyelmen kívül hagyja identitását. Jó alku volt. De az idők változtak, és a gazdasági problémák a határokat sokkal fontosabbá teszik.

Európának természetesen nincs megoldása a problémára.

Abszurdnak tűnik, hogy 2017-ben független Skóciáról és Katalóniáról beszéljünk. Egy közgazdász sem tartaná ezt egy ésszerű vitának.

A nemzetek számítanak, mert Európa csupán egy kontinens, az EU pedig csupán egy egyezmény. Egy hasznos entitás, és az egyetlen dolog, ami igazolja létét, az a hasznossága. Ha elveszti az előnyeit, elveszíti a legitimációját. És ez azt is jelentené, hogy az általa megállapított határok eltűnnének és megszűnnének.

Szinte minden európai nemzetnek vannak határproblémái és olyan részei, amelyek függetlenedni akarnak. A legtöbben jelenleg csendben vannak. De Skóciára és Katalóniára figyelnek.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://makronom.mandiner.hu/trackback/30973