Jerome Powell lehet a FED új elnöke és ezzel nem csak a kamatok lesznek magasabbak

2017. november 3. 09:01

Az új elnökkel nem csak a kamatok, hanem a jegybankárok testmagasságának csökkenő trendje is megtörhet. Az elmúlt évtizedekben ugyanis az USA jegybankjának elnökei együtt zsugorodtak a jegybanki alapkamatokkal.

Az alábbi ábra bal tengelyén az Egyesült Államok jegybanki alapkamatát, jobb tengelyén a jegybankelnökök magasságát ábrázolta az LPL Financial. Jól látható, hogy az elnökök magassága a kamatokkal együtt csökkent az elmúlt évtizedekben. A jobboldali szereplő pedig a jövőbeli esélyes, Jerome Powell. A jelenlegi Janet Yellen mandátuma 2018. február 3-ig tart, valószínűleg ez után veszi át az elnöki tisztséget Powell, akitől a monetáris politikában a piac nem vár jelentős irányváltást.

Forrás: CNBC

De mi következik ebből? Vajon a kamatok is emelkednek majd? Elemzők szerint erre van esély, így a történelmi szabályosság szerencsére továbbra sem törik meg. Ennek ellenére, talán irracionális módon, de mégsem gondoljuk, hogy a kamat és a testmagasság között kapcsolat lenne.

Amikor két változó között kapcsolatot vélünk felfedezni, de az valószínűleg a véletlen műve, hamis korrelációról beszélünk. Számos példával szemlélteti ezt az alábbi blog. Bemutatja például, hogy átlagosan több ember fulladt medencébe azokban az években, amikor Nicolas Cage több filmben is játszott. Pedig azért annyira nem lehettek rosszak azok a filmek.

A bejegyzés trackback címe: http://makronom.mandiner.hu/trackback/30889