Egyenlőtlenség

Nincs több titok: ennyi az átlagos férfi esélye a Tinderen

2017. október 11. 12:42

Egy kutatás szerint a társkereső alkalmazásban az átlagos vonzerejű férfiakat 115 nőből csupán egy kedveli. A Tinder társadalma ezzel az egyik legegyenlőtlenebb a világon, földrajzilag Afrikában lenne a helye.

A Medium blog szerzője közgazdász szemmel tekint a Tinder-gazdaságra, azaz a Tindert használó emberek közösségére. E társadalomban a gazdagságot nem pénzben, hanem kedvelésekben mérik: azok az emberek, akiket többen kedvelnek, gazdagabbnak számítanak, míg mások, akiket senki sem kedvel, mélyszegénységben élnek.

A kedvelések alapján kiszámolható a Tinder-felhasználók vonzereje is az alábbi képlet szerint:

vonzerő%=16,8*ln(kedvelés%)+52,3.

A kedvelések, akárcsak a valós gazdaságban a pénz, egyenlőtlenül oszlanak meg, ez alapján pedig a közgazdászok kiszámíthatják a társadalmi egyenlőtlenséget. Ezt az úgynevezett Gini-együtthatóval mérik, amelyet jövedelmek mellett a kedvelések egyenlőtlenségeire is kiszámolhatunk. A Tinder társadalmában a Gini-együttható értéke nulla, ha mindenkinek épp ugyanannyi vagyona van és egy, ha egyetlen ember birtokolja az összes vagyont (kedvelést), míg a többiek pedig nincstelenek. E két érték között helyezkedik el minden társadalom. 

A cikk szerzője e logika alapján számolva megdöbbentő eredményekre jut: a Tinder-társadalomban a férfiak vonzerő szerinti alsó 80 százaléka küzd a nők vonzerő szerinti legalsó 22 százalékáért, míg

a nők felső 78 százaléka pedig a férfiak felső 20 százalékáért verseng.

Így tehát a nők több mint háromnegyede a férfiak egy szűk, legfelső csoportjához igyekszik közel kerülni, ezért kényszerül a férfiak maradék 80 (!) százaléka egy nagyon kis női csoporttal beérni. Nem véletlen, hogy a legtöbb férfit senki sem kedveli az alkalmazásban.

A Medium blog mindezt az alábbi ábrával illusztrálja, ahol a kék terület jelzi azokat a helyzeteket, amelyekben a nők nagyobb valószínűséggel kedvelnek férfiakat. A rózsaszín terület pedig azokat a helyzeteket jelzi, amelyekben a férfiak nagyobb valószínűséggel kedvelnek nőket. Az ábra függőleges tengelye a férfiak vonzerejét, vízszintes tengelye a nők vonzerejét jelöli. Egy véletlenszerű férfi-nő interakcióban a férfi 6,2-szer gyakrabban kedveli a nőt, mint fordítva.

Forrás: Medium

A Tinder-gazdaság Gini koefficiense – a kedvelések alapján számolva – 0,58. Ez azt jelenti, hogy a Tinder-gazdaság a világ gazdaságainak 95,1 százalékánál egyenlőtlenebb társadalmat rejt, ezért földrajzilag Afrikában lenne a helye. Az alábbi ábrán bal oldalon találhatjuk a legegyenlőbb társadalmakat, jobbra haladva pedig az egyre egyenlőtlenebbeket (ahogy a Gini-együttható értéke egyhez közelít).

Forrás: Medium

Jól szemlélteti az egyenlőtlenségeket, hogy egy átlagosan vonzó férfit megközelítőleg csupán a nők 0,87 százaléka (115-ből egy) kedvelne.

Makronóm vélemény
Az átlagos férfiaknak ennél valószínűleg még akkor is nagyobb esélyük van kommunikációba elegyedni egy hölggyel, ha véletlenszerűen megszólítanak száz nőt az utcán. A cikk célja azonban nem a tanácsadás, hanem az ismeretterjesztés.


Hozzá kell tennünk, hogy az idézett kutatást a szerző kis mintán végezte el, amely ráadásul több torzítást is tartalmazhat. Az eredményeket ezért nem kinyilatkoztatott igazságnak, hanem hasznos, további kutatásokra ösztönző hipotézisnek érdemes tekinteni. Az eredmények ugyanakkor összhangban állnak a New York Times cikkével, amely szerint az átlagos női felhasználók az alkalmazásban eléjük kerülő férfiak 14 százalékát kedvelik. 

A bejegyzés trackback címe: http://makronom.mandiner.hu/trackback/30778