Összeesküvés- vagy hálózatelmélet? Így uralják a pénzügyi elitek és hálózataik a világot

2017. szeptember 25. 12:37

Sandra Navidi
ineteconomics.org

Sandra Navidi szerint a világot az elitek pénzügyi hálózatai uralják. Hatalmuk forrása a kapcsolatépítés és az, hogy e kapcsolatokból miként lehet tőkét kovácsolni – illetve hogyan lehet a hálózatok csomópontjaivá válni.

A globális hatalmi elit hálózatait deríti fel Sandra Navidi, az iráni származású jogász-közgazdász, aki a BeyondGlobal tanácsadócég alapítója. Navidi úgy véli, hogy a világot az elitek pénzügyi hálózatai uralják. Hatalmuk forrása a kapcsolatépítés és a tudás, hogy ezekből miként lehet tőkét kovácsolni – noha mindezt a tudomány még kevésbé értette meg. Ez a hipotézise Navidi új könyvének, amelyben úgynevezett superhub-nak, a legfőbb központoknak nevezi azokat az embereket, akik a legtöbb kapcsolattal és legnagyobb befolyással rendelkeznek kiterjedt hálózatukon belül. Ezek az emberek globális pénzügyi hatalmi hálózatokat igyekeznek létrehozni, amelyeknek ők állnak a középpontjában. Mindehhez nem csupán formális képzettségre, hanem magas szintű érzelmi intelligenciára is szükségük van.

A hálózatok e legfőbb középpontjai pénzügyi, politikai és vállalati szférákat is felhasználnak hatalmuk kiteljesítésére, de a jótékonysági és kulturális területeken is aktívak. Legfőbb előnyük másokhoz képest a kapcsolatépítés képessége. De ne gondoljuk, hogy csak erősségeik vannak: öncélú elszigetelődésük például elveti az ellenük indított populista lázadások magját. 

***

Ne maradjon le a gazdasági vitákról, véleményekről és elemzéseinkről! Kedvelje a Makronóm Facebook-oldalát ide kattintva

 

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://makronom.mandiner.hu/trackback/30766