Magyar Péter mögött bukkant fel Gyurcsány egykori minisztere is

2024. május 03. 09:58

Juhász Ferenc sutba vágná Lendvai Ildikó óvatoskodását a baloldal új reménysége iránti rajongás kapcsán.

2024. május 03. 09:58

Nyitókép: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Az egykori szocialista kormányzatok egyik meghatározó figurája tűnt fel Magyar Péter mögött a háborúpárti Juhász Ferenc személyében.

A Medgyessy- és az első Gyurcsány-kormány honvédelmi minisztere több Facebook-bejegyzést is megosztott az elmúlt hetekben, amelyekben a baloldal új reménysége mellett vallott színt. Például előre jelezte, hogy Magyar Péter március 15-i, zászlóbontásnak aposztrofált tüntetésén kíván részt venni a nemzeti ünnep napján, s a március 14-én kelt bejegyzésében arra is kitért, hogy Magyartól és a körülötte kialakuló csoportosulástól nemcsak kormányváltást, hanem ellenzékváltást is vár.

– Állást szeretnék foglalni végre abban, hogy le lehet e váltani Orbánt demokratikus úton – a jelenlegi ellenzék nyilván nem fogja-, de esetleg egy új, egy más, egy friss talán igen; vagy Hadházy Ákosnak van igaza, hogy ide forradalom kell – fogalmazott. 

Kritikátlan Magyar-rajongás

Ezt követően Juhász több hasonló posztot is megosztott, például egy március 23-i bejegyzésében kritikátlanul egyfajta politikai messiásként emlegette Magyart: „(...) Az ellenzéki politika és magatartás ( és persze a politikusok ) azok, akik érdektelenné váltak, mert kiirtották az emberekből a reményt, a hitet a változásban… Magyar Péter ezt hozta vissza!” Érdekesség, hogy bejegyzésében Juhász Lendvai Ildikónak is kiosztott egy fricskát, amiért az MSZP egykori elnöke a mérsékelt optimizmusa mellett óvatosságra is intette a táborát a Magyar Péter-jelenség és az ezzel összefüggő csodavárás kapcsán.

Egy április 4-i bejegyzésében pedig egy „Zs.”-ként hivatkozott barátjával folytatott levelezését tette közzé, amelyben Magyar április 6-i tüntetéséről volt szó. Figyelemreméltó, hogy Juhász Ferenc ebben az írásában már azt vizionálta, hogy Magyarék rögtön a legnagyobb baloldali erővé léphetnek elő: „A szombati naggyűlés (sic!), ha tényleg elég nagy, akkor deklarált céljával ellentétben nem Orbánt fogja leváltani, hanem az ellenzéket. (...) Ha erre Ti lesztek képesek, akkor a támogatásom a tiétek, mert én is úgy vagyok vele, hogy: Orbánék menjenek, oda ahova egyre többen szeretnénk!!” 

Háborúpárti nézetek

Emlékezetes: Juhász Ferenc az orosz-ukrán háború kitörése idején militartista, háborúpárti nézeteinek adott hangot. Mindössze két nappal a konfliktus kirobbanása előtt, 2022 február 22-én az ATV adásában azzal hergelte a közvéleményt, hogy lőszerszállítmányok küldését sürgette az ukrán félnek. – Az alapkérdés, hogy miért nem adunk mi adott esetben lőszert, hiszen most a haderőfejlesztés kapcsán elvileg van lőszergyárunk, elvileg van fegyvergyárunk” – hangoztatta. 

Juhász Ferenc csak egyike azon jónéhány baloldali szereplőnek, akik Magyar Péter és a mogalma körül bukkantak fel az elmúlt hetekben. Közülük a legfontosabb a Bajnai Gordon nevével fémjelzett datadatos csapat.

A kiterjedt céghálóval és szerteágazó üzleti, valamint politikai kapcsolatrendszerrel rendelkező kör rádásul Magyarék mozgalmának több különböző szintjén és számos aspektusában van jelen, s teljesen átszövi az új baloldali projektet.

Az adatvédelmi botrány

Így például a Taplramagyarok.hu adatvédelmi tájékoztatójában a datadatos céghálóba tartozó két vállalat, az Estratos Digital GmbH és a Lundadonate.org szerepelt. A Magyar Nemzet tényfeltáró cikkének megjelenése után a Datadat tagadta, hogy üzleti kapcsolat lenne a cégháló és Magyar mozgalma között, ám mindössze néhány óra telt el, és eltűnt a két cég neve a dokumentumból.

Magyar Péter egy nappal később azt a magyarázatot adta, hogy egy másik szervezettől vették át az adatvédelmi tájékoztatót, hogy pénzt és időt spóroljanak. Hogy ez milyen adatvédelmi aggályokat vet fel, arról itt írtunk.

Ezt is ajánljuk a témában

További néhány nap elteltével a Talpramagyarok.hu adatvédelmi tájékoztatójában, a szerző kilétét feltüntető rubrikában Bárdos Barnabás neve jelent meg. Utóbbi korábban a baloldali tüntetéseken rendszeresen feltűnő színész-aktivista által alapított mozgalom, a noÁr pénzügyekért felelős menedzsere volt.

A tevékenységét a minap beszüntető noÁrról ismert: azokkal az amerikai cégekkel dolgoztak együtt, amelyek érintettek voltak a dollárbaloldal-botrányban, vagyis a külföldről finanszírozott kampányfiaskóban. A mozgalom adatkezelését részben a Datadat végezte, így például a Bajnai Gordon érdekeltségébe tartozó céghálóhoz kerültek azoknak a személyes adatai, akik ezeket megadták noÁr webshopjában, akik előfizettek vagy feliratkoztak a mozgalom hírlevelére, vagy az ő felületükön regisztráltak valamely tüntetésre.

További datadatos szál

Bárdos Barnabás személyén keresztül egy újabb szál tárul fel Magyarék mozgalma és a Bajnai-féle kör között. Bárdos és felesége nevére van bejegyezve ugyanis a Benedict 2002 Befektetési és Szolgáltató Kft. nevű cég, amelynek a tulajdonában áll az a II. kerületi, Kelemen László utcai lakás, ahova bejegyezték Magyar Péter szervezetét, a Legyél a változás! Egyesületet. Az Átlátszó 2014-es cikke szerint a Benedict 2002 Befektetési és Szolgáltató Kft. egy offshore ügyben érintett ciprusi cég, a Burnack Holdings Ltd. egyik részvényese.

Az írás arra is kitért, hogy a Bajnai Gordonhoz köthető Wallis Asset Management Zrt. több tagja is valamilyen módon kapcsolható az offshore céghez. Így például Winkler Gyula, aki támogatta Bajnai pártalapítványát vagy éppen Nagy György, aki a Wallis egyik alapítója volt. Magyar Péterék egyesületét tehát olyan lakásba jegyezték be, amely egy ciprusi, Bajnai köreiig érő offshore hálóban érintett vállalkozás tulajdona.

A datadatos csoport feltűnése azt valószínűsíti, hogy hasonló akcióra készülhetnek, mint a 2022-es választás idején. Amellett, hogy a Datadat-cégcsoport akkor az egyesült baloldal digitális kampányáért felelt, a guruló dollároknak is a legnagyobb haszonélvezője volt. Közvetetten és közvetlenül több mint 1,8 milliárd forintnyi dollárt zsebeltek be és lényegében az egész baloldal 2022-es kampányát ők bonyolították le. Miután Magyar Péter mozgalma körül bukkantak fel a cégháló elemei, a Szuverenitásvédelmi Hivatal vizsgálatot indított külföldi finanszírozás gyanúja miatt.

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. május 03. 19:10
Beszartatok,öröm látni... 🙂🙂🙂
KBA98
2024. május 03. 18:18
A kis pubi azt hiszi, hogy nyerésre áll?
petike21
2024. május 03. 14:44 Szerkesztve
Ez a Magyar Péter vezette Tisza Párt egy különleges lufi. Fújják fújják aztán kipukkad. De a lufiban nem levegő van hanem híg fos.
sciohyper
2024. május 03. 13:16 Szerkesztve
https://www.vadhajtasok.hu/2024/05/02/poloska-peternek-oltozve-varjak-a-tisza-tamogatoit-a-debreceni-nagygyulesre "A Tisza Párt május 5-i debreceni nagygyűlésére ugyan nem kötelező a "Magyar Péter style", azaz a fehér ing vagy póló farmernadrággal és fehér sportcipővel, ám a szervezők egy "kreatív kezdeményezésnek" tartják, amivel erősíthetik az összetartást és a közös elkötelezettséget." Mókás és szánalmas!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!