Szijjártó: Világháborús készülődés zajlik az európai és az észak-atlanti közösségben (VIDEÓ)

2024. április 21. 15:14

A külügyminiszter szerint a háború kezdete óta „vetélkedési, megfelelési kényszer” van Brüsszelben.

2024. április 21. 15:14

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Európában és az észak-atlanti szövetségben egyfajta világháborús készülődés zajlik – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában

Szijjártó Péter hozzátette, az európai észak-atlanti vezetők jelentős része háborús pszichózisban szenved, úgy érzik, mintha háborúban állnának Oroszországgal. Mi úgy gondoljuk, hogy az, ami Ukrajnában zajlik, nem a mi háborúnk, ez a legnagyobb különbség a magyar és az észak-atlanti politikai vezetők között – jegyezte meg.

Kiemelte, 

arra kell koncentrálni, hogy a háborúnak minél előbb vége legyen,

 minden egyes nap újabb halálos áldozatokat, pusztítást jelent, és a világháború kitörésének veszélyét hozza el.

„Minden egyes békeszerető ember lélegzetvisszafojtva várja a novembert, az amerikai elnökválasztást, és azt, hogy az Egyesült Államokban egy béketeremtő elnök nyerje a választást” – mondta, hozzáfűzve, hogy az európai parlamenti választáson egy jobboldali fordulat és egy békepárti amerikai elnök jelenti a legnagyobb esélyt a békére.

 

Ezt is ajánljuk a témában

Magyarország nem adja be a derekát

A miniszter emlékeztetett: korábban az volt a NATO álláspontja, hogy a szövetség nem része az orosz-ukrán háborúnak, és mindent el kell követni a NATO és Oroszország közötti összeütközés elkerüléséért. Most a NATO több tagállama ezt elkezdte megváltoztatni, és a szövetség koordináló szerepét erőltetik az Ukrajnának történő fegyverszállításban és az ukrán katonai kiképzésben.

„Mi nem akarunk részt venni abban, hogy Magyarország területén ilyen műveletek történjenek. A következő hetek azzal fognak eltelni, hogy Magyarország adja be a derekát, vegyen részt a fegyverszállításban és a kiképzésben, de amíg mi kormányzunk, erre nem kerülhet erre sor” –  hangsúlyozta.

Arról is beszélt, hogy már a háború kezdete óta „vetélkedési, megfelelési kényszer” van Brüsszelben az Európai Unió részéről, és a NATO számos külügyminiszteri tanácsülésen is elhangzott az az önkritika, hogy az európaiak nem tudnak annyi segítséget adni Ukrajnának, mint az amerikaiak.

Elmondta, külügyminiszterként azt az álláspontot képviselte, hogy 

a világ első katonai szuperhatalmával nem szerencsés versenyezni,

 és a fegyverszállítások csak meghosszabbítják a háborút, újabb halálos áldozatokat, eszkalációt hoznak magukat.

Ezt is ajánljuk a témában

A háborút egyik fél sem tudja megnyerni

Kifejtette: a fegyverszállításokkal nem sikerült dűlőre vinni a háborút, csak a fegyver mennyiséget növelték drámaian. Ezt a háborút egyik fél sem tudja megnyerni, annak csak tárgyalásokkal lehet véget vetni. 

A kérdés, mikor kezdődnek meg a tárgyalások, minél előbb, annál jobb.

„Kormányzati felelősséget viselő döntéshozóknak első számú feladatunk megőrizni a magyar emberek biztonságát, ezt az jelenti, ha ki tudunk maradni a háborúból” – jelentette ki. Ez két éven át elképesztő erőfeszítések árán sikerült, és ennek így kell maradnia a jövőben is – tette hozzá.

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

 

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. április 21. 16:27 Szerkesztve
És erre ő szelfizget? Ahelyett, hogy megmentené a világot? 🤣🤣🤣🤣
Tommaso
2024. április 21. 16:12
szabadság és szuverenitás VAGY orosz elnyomás és gyarmatositás? minden európai képviselőjelöltnek nyilatkoznia kellene erről. ORBÁN, a NATO-áruló, és nemzetáruló jobboldal lejárt szavatosságú Megváltója A Moszkvában kitüntetett Szijjártó pedig a ruszki érdekek leplezetlen kiszolgálója. Az egyik nulla, a másik egy hiján egy.
Akitlosz
2024. április 21. 16:12
Ha békét akar, akkor fel is kellene készülni a békefenntartásra. Van magyar érdek az ukrán-orosz háborúban. Az Izrael a többiek ellen háborúban viszont nincsen magyar érdek.
Tommaso
2024. április 21. 16:06
Szijjártó folyamatosan hazudik és csacsiságokat mond. 26 hónapja zajlik a háború, ugyanazzal a KÉT részvevővel, akivel kezdettől. Ha már külügyminiszter, megnézhetné a lexikonban a VILÁGHÁBORÚ fogalmát. Annyit segitek, hogy azokban több tucat ország szokott részt venni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!