Nekimenne a gázfűtésnek az EU, az is kiderült, hogyan érintené ez a háztartásokat

2024. március 12. 20:37

Az 55%! elnevezésű intézkedéscsomag célja, hogy a földgázról áttérjünk a megújuló és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gázokra.

2024. március 12. 20:37
null

Nyitókép: Marjai János

***

Az Európai Tanács és az Európai Parlament megállapodott arról az irányelvről, amely meghatározza a fenntartható fejlődés és energiahatékonyság legfontosabb feladatait – olvasható az épületgépész.hu-n.

Mit tartalmaz az irányelv?

− 2030-ra minden új építésű épületnek kibocsátásmentesnek kell lennie.


 

– 2050-re pedig a teljes meglévő épületállománynak meg kell felelnie a kibocsátásmentesség követelményének.


 

– Napenergia biztosítása új épületekre, középületekre, valamint az engedélyhez kötött felújítás alá vont, nem lakáscélú meglévő épületekre.


 

– Energiahatékonysági minimumszabványok bevezetése: 2030-ban valamennyi nem lakáscélú épületnek meg kell haladnia a legrosszabbul teljesítő 16% energiahatékonyságát, amely érték 2033-ra már 26%-ra módosul.


 

– Lakóépületek esetében az a minimumérték 2030-ra 16%, 2035-re pedig már 20-22%.

Mi lesz pontosan a kazánokkal?

Az Európai Unió Tanácsa a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „a fosszilis tüzelőanyaggal működő kazánok kivezetésére irányuló tervvel kapcsolatban a két intézmény egyetértett abban, hogy 

a nemzeti épületfelújítási tervekbe bele kell foglalni egy ütemtervet a fosszilis tüzelőanyaggal működő kazánok 2040-ig történő fokozatos kivezetésére”.

Az irány az 55%! elnevezésű intézkedéscsomag célja, hogy 

a földgázról áttérjünk a megújuló és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gázokra, valamint az, hogy 2030-ra és azt követően felgyorsuljon azok elterjedése az EU gázpiacán.

Ennek értelmében földgáz helyett megújuló és alacsony szén-dioxod-kibocsátású gázokra kell majd váltani, amelynek egyik legtöbbször emlegetett alternatívája a hidrogén. A hidrogén-tüzelésű kazánokat azonban a hétköznapi nyelven többen elkezdték gázkazánnak nevezni.

 

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 23:02
🍓 ️ ­­A­ ­­d­­­ö­­g­­ö­­­s­­­ ­­l­á­­­n­­­y­o­­k­ ­v­á­r­­n­­­a­­­k­ ­­r­­­á­­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­­.­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­.­­𝗙­­𝗨­­𝗡
evpus
2024. március 13. 19:11
Brüsszelből csak rossz dolgok jönnek! Aljas banda!
atti64
2024. március 13. 11:45
REMÉLEM MIHAMARÁBB FELOSZLIK EZ A TRÁGYADOMB!!!!!!!!!!!!!
alexandrosz-2
2024. március 13. 11:29
Az Eu nem rugaszkodik neki semminek. Azok a nemzetek által delegált hazaáruló gecik teszik ezt, akik az eu végletekig korrupt bürökráciája által kitalált marhaságokat támogatják és megszavazzák. Nem kevés bemtéri és minisztériumi zsidó geci él jól abból, hogy bármi brüsszelita komisszárszart megszavaz, mint a vétótlan köpcös geci gazdájuk is teszi. Leszarnak mindekit. Mint a vétótlan köpcös geci gazdájuk is teszi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!