Minden egy helyen, amit a március 15-ei ünnepségsorozatról tudni kell!

2024. március 14. 20:39

Beszédek, programok, lezárások, forgalomterelés, időjárás – összeszedtük, mi minden várható holnap.

2024. március 14. 20:39
null

Nyitókép: Programturizmus

***

Ahogy minden évben, idén is színes programok százai várják az érdeklődőket – kicsiket és nagyokat egyaránt – március 15-én, a forradalomról és szabadságharcról való megemlékezés ünnepén. Mutatjuk, milyen idő várható holnap, de összegyűjtöttük az ünnepi beszédek helyszíneit és a legizgalmasabb programokat is, illetve tájékoztatjuk önöket a várható tüntetésekről és forgalomkorlátozásokról.

1848: esernyőforradalom, 2024: eső nem várható

Ami az időjárást illeti, kezdjük egy kis múltidézéssel: a korabeli időjárási napló szerint 1848. március 15-én Budapesten a kora hajnali óráktól erősen felhős, csapadékos volt az idő – olvasható egy ötletes kis visszaemlékezésben, a National Geographic oldalán.

Budán egész nap borult volt az idő, és kitartóan, többnyire gyenge, időszakosan mérsékelt intenzitással eshetett az eső” – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából közölt visszatekintésében. A levéltári dokumentumok röviden utalnak az 1848. március 15-i budapesti időjárásra, 

gróf Széchenyi István tréfásan esernyőforradalomnak is nevezte az eseményt, 

de a jeles nap időjárási eseményeit pontosan is lehet rekonstruálni.

A feljegyzett adatok szerint Budán egész nap borult idő volt, de az pontosan nem tudható, hogy a nap melyik szakában és milyen intenzitással esett az eső, mivel azt csak a nap végén rögzítették. A nap folyamán észlelt 6,2 milliméternyi eső arra enged következtetni, hogy többnyire gyengén esett az eső, de időnként alaposabban is rákezdett. A Gellérthegyen rögzített mérések szerint 1848. márciusának 15-ei napja a hónap legcsapadékosabb napja volt.

Ehhez képest idén – 176 évvel később – az előrejelzések szerint főként az Északi-középhegységben ködfoltokkal indul a nap, 

majd napközben változóan felhős idő várható némi napsütéssel, számottevő csapadék nélkül. 

A délies szél gyenge, mérsékelt marad. Hajnalban néhol gyenge fagy sem kizárt, de a legtöbb helyen 1 és 7 Celsius-fok közé hűl a levegő, míg délutánra 12-18 Celsius-fokot mérhetünk, tehát bátran részt vehetünk a szabadtéri megemlékezéseken és programokon.

Orbán ismerős helyen, az ellenzék szétszórva

Ahogy azt egy korábbi cikkünkben már megírtuk, a miniszterelnök Budapesten a már jól ismert helyszínen, a Nemzeti Múzeum előtt tartja majd meg március 15-i beszédét. Sajtóinformációk szerint a beszéd 10:30-kor kezdődik, ám ezt a miniszterelnök stábjából még nem erősítették meg. Emlékezetes: Orbán Viktor tavaly nem a fővárosban, hanem Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülőházánál mondott ünnepi beszédet.

Idén a baloldali pártok nem tartanak közös demonstrációt, 

bár Karácsony Gergely a Szabad Sajtó útján mond majd beszédet, és várhatóan a polgármester-jelölteket is bemutatja. A DK már jelezte, hogy csatlakozik az eseményhez, a Momentum viszont eddig csupán egy úgynevezett „forradalmi pikniket” hirdetett meg, amelynek helyszínét Nagytétényben jelölték meg.

A Mi Hazánk a Pilvax-közben várja majd szimpatizánsait, Magyar Péter az Andrássy útra szándékozik zászlóbontó nagygyűlést összehívni, a Kétfarkú Kutya Párt pedig a Szabadság-hídon tartja majd meg a Magyarország szabadságra megy című rendezvényét közösen a Tanítanék Mozgalommal.

Ezt is ajánljuk a témában

A beszédeken túl előadások, kiállítások, zene, tánc és irodalom, történelmi séták és ingyenes családi programok, fegyverbemutató és lovas huszárok töltik meg a nemzeti ünnepen a megújuló Budavári Palotanegyed helyszíneit. A legtöbb esemény ingyenes, 

de a népszerűbb programoknál előzetes regisztráció szükséges a részvételhez.

Családi programokkal, kézműves és foglalkozásokkal, hagyományőrző bemutatóval, történeti sétával várja az ünneplőket a Vármúzeum.

A Bálna Honvédelmi Központban „forradalmi hangulattal” várják az érdeklődőket. Mint írják: az egész napos programsorozat az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt tiszteleg. A megemlékezés részeként ingyenes előadások, kerekasztalbeszélgetés, zene, tánc, kézműves vásár és foglalkozások, valamint hagyományőrző bemutatók várják a látogatókat.

A Petőfi Irodalmi Múzeum is változatos programokkal készül az ünnepre, az egyik legizgalmasabb pontként életre keltik Landerer és Heckenast nyomdagépét. A meglévő klisék mellett a látogatók akár saját sajtót is készíthetnek.

De ha valaki inkább a természetben töltené a kora tavaszi szabadnapot, részt vehet a Jókai-kert múltidéző sétáján.

Ezt is ajánljuk a témában

Terelések, forgalomkorlátozások

Arról is írtunk már korábban, hogy a rendezvények és gyűlések miatt március 15-én jelentős forgalomkorlátozásokra kell számítani a fővárosban.

Az ünnep miatt a főváros több pontján korlátozzák a parkolást is, a lezárások pedig számos utat érintenek szakaszosan vagy teljesen: többek között az Üllői utat, a Múzeum körutat, a Rákóczi utat, az Andrássy utat, az Erzsébet hidat és a Szabadság hidat. 

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/kozlekedesrendeszet/forgalomkorlatozasok-marcius-15-en

Március 15-én több budapesti villamos-, busz- és trolijárat is módosított útvonalon közlekedik. A vezess.hu részletesen beszámol a várható változásokról.

  • A 47-es és a 49-es villamosok a pesti szakaszukon nem közlekednek, a dél-budai végállomásuk és a Batthyány tér között szállítják az utasokat, rövidített útvonalon, a külső végállomásuktól a Kossuth Lajos tér (Széchenyi tér) megállóig lehet közlekedni a 2-es, a 2B és a 23-as villamossal.
  • A 15-ös autóbuszok rövidített útvonalon, a Gyöngyösi utca és a Kossuth Lajos tér között közlekednek, a 9-es busz és a 72-es trolibusz pedig terelve, a Bajcsy-Zsilinszky út helyett az Andrássy úton és a Nagykörúton jár.
  • Az 5-ös, a 7E, a 8E, a 110-es, a 112-es és a 133E jelzésű buszok reggel 7:30 és este 23:30 között a pesti végállomásuk felől a Blaha Lujza térig, a budai végállomásuk felől pedig csak a Szent Gellért tér – Műegyetem megállóig (5, 8E), a Móricz Zsigmond körtérig (110, 112) és a Döbrentei térig (7, 133E) közlekednek, viszont ebben az időszakban a szokottnál sűrűbben közlekedik majd az M4-es metró.
  • A 107-es busz csak Budán, a Szent Gellért tér és az Infopark-BudaPart között közlekedik.
  • A 83-as trolibusz 10:00 és 13:00 között rövidített útvonalon, a Népliget és a Szabó Ervin tér között jár, míg a 105-ös és a 210B jelű buszok 8:00 és 21:00 között az Andrássy út helyett a Bajcsy-Zsilinszky úton át közlekednek, de nem érintik a Bajcsy-Zsilinszky út és az Oktogon közötti megállókat.
  • A 100E-vel, vagyis a Repülőtéri Expressz járattal rövidített útvonalon, a Kálvin tér és a Liszt Ferenc Repülőtér között lehet közlekedni, de 10:00 és 13:00 között a Kálvin teret sem érinti, így ebben az időszakban a Szabó Ervin térnél lehet felszállni rá.

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
templar62
2024. március 15. 09:14
Nyígnak a libnácik ? Jól van ez így !
Patika
2024. március 15. 08:26
Kossuth és Zselenszkij meg a nemzeti vágóhíd...
Patika
2024. március 15. 08:14
Az utókor hatalmas történelmi összemosásai 48-ról. Induljunk ki abból, hogy a történész prof. úr valós mozzanatokat taglal. Kezdjük a ténnyel, miszerint a Nemzeti Múzeum lépcsője nem játszott szerepet a forradalmi eseményekben. Folytassuk azzal, hogy az utókor sokszor ábrázolja ott és ami a fő esernyővel a mozgolódó polgári tömeget. Előbb nézzük kik hová vonultak előtte.: A Márciusi ifjak (egy vagy két dolgot, de csak) nyomtatni akartak. Tudtak a nyomorról (megrendült gazdaság=válság) ami az egyetemista fiatalokat is érintette, ezért zúgolódtak is rendesen. A nyomtatni akarók mindössze 2 helyszínen tüzelték fel őket a hasonlónak látszó, de nem u.o. szándékú követeléseikkel. (orvoskaron és a Szeminárium terén, vagyis a mai Egyetem téren, ami régen se biztos Március 15 tér volt-e pontosan, vagy Pesti Barnabás u.) O.K. Vonultak a sulibkból (nem mind ernyőkkel) Landrererhez. Csak zárójelben.: Az Ifjak és a vonulók csak a párhuzamos, de más tárgyú nyomor alapú elégedetlenségük okán.
Patika
2024. március 15. 08:11
Kizárt volt a Kossuth felterjesztés tartalmi ismerete, amit a felsőház sutba dobott, azért mert annak minden pontja arról szólt, hogy a felsőház szereplői zárják ki magukat a közhatalmukból. Ráadásul a 48-as forradalom célja nem a Monarchiától való elszakadás volt. Szóval Lanrerer és a nyomtatás előzményében a nyomdafoglalás is hatalmas kamu. Mert ahhoz az kellett volna, hogy Landrere el se olvassa azt, amit ki akartak nyomtatni. Ha olvasta akkor beengedte őket, ha beengedte őket nem foglaltak., és nem is súgta volna oda, hogy harsogjátok a foglalás a védelmemben. Ráadásul mindenható Márciusi Ifjaknak gőzük se lehetett aq nyomtatásról meg a gépek beindításáról, használatáról a nyomdászok együttműködése nélkül. Ha én lettem vola a pol.rend. vittem volna mindet a böribe, mindegy mit hadováltak volna utólag nekem össze. Nyomtattak hát és max tüntethettek a nyomoruk ellen a tömegek. Nem mind esernyővel és nem a független M.O. víziójáért, hiszen idézem a prof. urat.:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!