„Menjünk vissza Rákaytól Rákosiig!” – szlovák lapban sározza a Most vagy sohát! Parászka Boróka

2024. március 16. 17:19

Az újságíró szerint a jelenlegi Fidesz-kormány ugyanazt teszi, mint az '50-es években Rákosiék.

2024. március 16. 17:19

Nyitókép: Youtube-képernyőfotó

„Rákositól Rákay Philipig: a kurzusfilmek hasznáról és káráról” – címmel jelentetett meg véleménycikket a Napunk portálján Parászka Boróka. Az újságíró nem kevesebbre vállalkozik, minthogy párhuzamot állít a jelenlegi Fidesz kormányzat és a Rákosi-rendszer között: 

A Rákosi rendszer utolsó két évében két, nagy jelentőségű kurzusfilmet mutatott be a rezsim. 

Először, 1952-ben a Semmelweis filmet, majd 1953-ban a Föltámadott a tengert. Most 2023-2024-ben két kurzusfilmmel igyekszik elérni az Orbán rezsim egyre elérhetetlenebb fiatal közönségét. Egy Semmelweis és egy Petőfi filmmel. Véletlen? Nem” – olvasható Parászka írásában, amely szerint a kurzusfilmek a lehető legváltozatosabb színvonalon, esztétikával készülhetnek, de egy valami mindig állandó: 

a rendszer önmagának állított vizuális emlékműve. 

Az újságíró szerint ezek az „emlékművek” pillanatok alatt válhatnak a leleplezés eszközévé is. „Erről a filmről nem lehet most így beszélni, nem lehet kivenni a kontextusból, nem lehet zárójelbe tenni, hogy politikai céllal, támogatással készült kurzusfilm. Úgyhogy menjünk vissza Rákaytól Rákosiig, és értsük meg miért születnek kurzusfilmek és mi történik velünk, kurzusfilmek közönségével. Aztán majd, ha lebomlik a rezsim, lehet vitatkozni esztétikai kérdésekről is” – írja Parászka.

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
google-2
2024. március 23. 20:29
Petőfiről kurzusfilmet? Hülye ez a nő, vagy micsoda. Összetéveszti a produkciós irodát a Netflix-szel, HBO-val, ahol tényleg liberális kurzusfilmek készülnek, történelemhamisítással, lmbtq témákkal. Nézd azokat, Boróka!
Zsolcai
2024. március 22. 15:55
„Menjünk vissza Rákaytól Rákosiig!” Menjél Boróka!
Lajoss
2024. március 18. 17:41
Ez a szomorú valóság. A 🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑 országában élünk. 😥
Hopszjuliska
2024. március 17. 12:14
Nő nem lehet ennyire undorító!! Tagadja le a magyarságát, mert mi nem fogadjuk el!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!