Klinikai szakpszichológus: A bántalmazás megtörtént, Varga Judit videója hiteles

2024. március 28. 13:41

„A bántalmazás ellen zéró toleranciát kell hirdetnünk!” – véli a szakember, aki szerint el kell érni, hogy a lelki terror visszaszorítása ugyanolyan súllyal szerepeljen a nemzetstratégiai célok között, mint a fizikai abúzus elleni fellépés.

2024. március 28. 13:41
null
Ádám Rebeka Nóra

Nyitókép: képernyőfotó / Frizbi TV

Mint arról mi is beszámoltunk, Varga Judit volt Hajdú Péter vendége a Frizbi TV-ben. A volt igazságügyi miniszter a műsorban részletesen beszámolt a Magyar Péterrel 13 éven át tartó kapcsolatukban történt verbális és fizikai abúzusról, illetve a zsarolás, megfélemlítés és a szabadságban való korlátozás több fajtájáról is. Ha olvasóinknak esetleg csak kevesebb ideje jut híreket nézni, összegyűjtöttük az említett interjú öt legerősebb állítását, amelyet ide kattintva érhetnek el.

Ezt is ajánljuk a témában

A beszélgetésben elhangzottakról Hal Melinda klinikai szakpszichológust, az MCC Tanuláskutató Intézet vezető kutatóját kérdeztük.

Először is kezdjük azzal, hogy anyaként és egyáltalán magyar emberként szégyenkezem amiatt, hogy ez 2024-ben meg tud történni Magyarországon. Abban szakmailag egyértelműen biztos vagyok, hogy a Varga Judit által hosszasan felvázolt lelki bántalmazás ott volt a háttérben. Minden nap hasonló, akár évtizedekig fennálló
bántalmazó kapcsolatokkal dolgozom.

Teljesen egyértelmű, hogy volt fenyegetettség és félelem, ahogy az is, hogy hatalmas traumákat okozhatott az egész családban az a fajta bántalmazás-sorozat, amit évtizedeken keresztül el kellett viselnie, akár magának Varga Juditnak, akár a többi családtagnak

 – szögezte le a beszélgetés elején a szakember, hozzátéve, hogy ne legyenek illúzióink, ez a fajta verbális bántalmazás, fenyegetés és félelemben tartás általában nem egy emberre szokott irányulni.

Hal Melinda lapunknak leszögezte: normális esetben sem közéleti szereplő, sem pedig valamiféle vezetője bármilyen területnek nem lehetne egy bántalmazó ember. 

A bántalmazás ellen zéró toleranciát kell hirdetnünk” 

– húzta alá a pszichológus, majd kifejtette: az egyéni bántalmazás nem csupán egyéni történet, hanem társadalmi kérdés és társadalmi probléma is egyben. Úgy véli: maga az ügy szimbolikus lenyomata annak, hogyan vannak az emberek napjainkban. Mint fogalmaz: „A társadalom nagy részének lelki egészsége borzalmas állapotban van, nagyon sok az erőszak és az agresszió, és láthatóan képtelenek vagyunk ebből kikeveredni.

Ha megtörténhet jó szocializációs környezetben, akkor mi lehet máshol?

A szakember szerint azért is kiemelten fontos tárgyalni most ezt az ügyet, mert hogyha ez megtörténhet egy kiemelt személlyel, egy jó szocializációs környezetben és anyagi színvonalon élő, többdiplomás családban, 

akkor elképzelhetjük, mi történik az áldozatsegítés többi területén – más szocializációs hátterű emberek esetében”. 

Ezt is ajánljuk a témában

Hal Melinda lapunknak kifejti: a fizikai bántalmazás visszaszorításának terén sokat léptünk előre az elmúlt évtizedben, a cél most az, 

hogy a lelki bántalmazás ugyanolyan súllyal szerepeljen a nemzetstratégiai célok között. 

Ha megnézzük, az adatok azt mutatják, hogy a magyar statisztikák nem a legjobbak, sem a családon belüli-, sem az iskolai agresszió tekintetében. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy nem  feltétlenül a jog lesz ennek a legfőbb eszköze, hanem leginkább az attitűdváltoztatás: hogy az embereknek a fejében legyen egy más gondolat arról, mi is az a lelki terror vagy mentális bántalmazás” – magyarázza a klinikai szakpszichológus, majd újra aláhúzza: kiemeltem fontos, hogy a lelki egészséget feljebb emeljük a nemzetstratégiai célok közé.

Hal Melinda szerint a bántalmazásos esetek összességében rámutatnak arra, mennyire sok a szorongó, hangulatzavarokkal küzdő, illetve személyiségtorzulásokkal élő ember.

Az áldozatok számára van segítség, és fontos hangsúlyozni, hogy az áldozatoknak joga van segítséget kérni

– szögezi le.

A bántalmazás politikán felül álló téma

A szakember szerint ki kell jelentenünk, hogy a bántalmazás egy politikán felül állóan fontos kérdés. „Nem szabad, hogy összepolitizálódjon, nem szabad, hogy egyik vagy másik oldal kisajátítsa. A bántalmazás társadalmi probléma és fontos szakmai kérdés. A politikai sík talán annyiban fontos, hogy bántalmazókat példaképként állítani semmilyen területen nem szabad” – jegyzi meg. 

Hal Melinda hozzáteszi: ha a bántalmazásból nem tud valaki tisztázódni, akkor az bizony egy óriási probléma, szakmai és morális kérdés is. Hangsúlyozza: 

Teljesen mindegy, hogy milyen egyéb remek teljesítményei vannak valakinek, hogyha közben bántalmazóként lép fel bárkivel szemben.” 

A szakember úgy véli, a belátás hiánya szintén nem vezet eredményre, így mindazok, akik egy bántalmazót példaképként állítanak be, támogatnak, vagy netán nevető fejeket tesznek egy áldozatnak a posztjára, azok áldozathibáztatást, illetve maguk is online- vagy személyes bántalmazást követnek el. 

Ki kell mondanunk! Akik némák, azok cinkosok lesznek ezekben az ügyekben, és fenntartják azt a dinamikát, azt a társadalmi mintázatot, amiben egy bántalmazó vezetőként léphet fel. Ez pedig szakmai síkon elítélendő, károsító folyamat!” – fogalmaz Hal Melinda lapunknak.

Nem kérdés: bántalmazás történt

A klinikai szakpszichológus szerint azt, hogy a bántalmazásnak milyen tényállása van a jogban, nem az ő tisztje megítélni, de pszichológiai oldaláról közelítve egyértelmű, hogy bántalmazás történt. 

Posztok és videók sokaságának elemzése történt az elmúlt napokban és hetekben, a verbális kommunikáción túl, mi, szakemberek nyilvánvalóan látunk nonverbális jelzéseket is, amelyek teljesen egyértelműek. Szakmailag csak azt tudom mondani, hogy az áldozatok és a bántalmazottak mellett fogunk állni minden kérdésben. Minden
nap dolgozom bántalmazottakkal, jelentős tapasztalatot szereztem a traumák felismerésében.

Azt hiszem, hogy a lelki bántalmazásról kijelenthetjük, hogy tényszerűen megtörtént, Varga Judit videója hiteles” 

– szögezi le a szakember, aki szerint az összes többi kérdés már nem csupán a pszichológia feladata, hanem jogi, büntetőjogi kérdés.

Isztambuli Egyezmény

Lapunk arról is kérdezte Hal Melindát, hogy mi állhat a mögött az attitűd mögött, hogy emberek sokasága állítja: akár hinne Varga Juditnak, de nem érti, miért nem írta alá az Isztambuli Egyezményt. 

Azt tanácsolnám ezeknek az embereknek, hogy nézzék meg alaposabban az Isztambuli Egyezményt, nézzék meg az akkoriban készült írásokat, nyilatkozatokat. Hogy Magyarországon nem írták alá a ratifikációját, annak több oka is volt. Az egyik például, hogy az Isztambuli Egyezményben olyan témákkal kapcsolatos követelések is feltűntek, mint a migráció vagy a gender, s amely követelések több ponton is a magyar Alaptörvénnyel és a magyar jogrenddel ellentétesek voltak” – magyarázta lapunknak a szakember.

Mint fogalmaz: a másik probléma pedig az volt, hogy az Isztambuli Egyezménnyel az is együtt járt volna, hogy Magyarországnak kellett volna fizetnie egy tíztagú bizottságot, akik hazánkba jöttek volna vizsgálódni. „Ez pedig külföldi beavatkozás, és a szuverenitás kérdését súlyosan sérti. Tehát vannak gyakorlati, technikai és szakmai problémák is az Isztambuli Egyezménnyel” – szögezi le Hal Melinda.

Ugyanakkor – mint hangsúlyozza – 

az Isztambuli Egyezmény legfőbb kitételeivel Magyarország mindig is egyetértett,

vagyis azzal, hogy a bántalmazás és a nők elleni erőszak ellen fel kell lépni, és zéró toleranciát kell hirdetni. „Ehhez azonban nincs szükség politikai és nemzetközi stratégiai manipulációra, hanem belülről is lehet lépéseket tenni a problémás kérdések ügyében. Ilyen például az Áldozatsegítő Központok rendszere, melynek kidolgozásáért Varga
Juditnak mondunk köszönetet!” – zárja sorait.

 

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. március 29. 07:35
Köszönjük,Emese…😉
Valodi
2024. március 28. 23:49
Zsolakomarom 2024. március 28. 23:49 "A Fidesz kormany megbukott" - höhöhö ... bizony! Erkölcsileg már régen: "32. Mai közéletünkben az igazság kimondása, védelme keveredik a vádaskodások, hazugságok, féligazságok és odamondogatások hangzavarával. A tiszta és erélyes kritikai hangot kiszorítja a gyalázkodás és a közvélemény manipulálása. Ennek következménye, hogy az emberek egy jelentős része eltávolodik a közélettől, s politikusainkban nem a polgári és nemzeti képviselet felelősségteljes személyiségeit látják, hanem romboló, belátásra képtelen és haszonleső arcokat, akik zsoldos katonaként pusztítják egymás hitelességét és az ország előrejutásának esélyeit. Magyarország huszadik századi története a legjobb példa, hogy az erkölcsileg vitathatóan szerzett gazdasági alapok még generációk után is megkérdőjelezhetők." https://www.keesz.hu/medias/301/ujra_neven_nevezzuk.pdf
Valodi
2024. március 28. 23:39
5m007h 0p3ra70r 16:00 "Feltűnően sok Magyar Péterhez hasonló beteg jár ide is" - höhöhö ... és erről a jelenségről mi a szakmai véleményed? "(Apám)... hihetetlenül megvert, emlékszem, de nagyon ...belém is rúgott néhányszor ... az erősebb győzött!" …Ahonnan én jöttem, annak a miliőnek nincsen semmi fajta speciális kulturális tradíciója. Egy ilyen alkalmazotti réteg… A parasztsághoz sincsen igazából semmi köze apáméknak… A paraszti kultúráról már régen nem volt szó a faluban. A munkáskultúra semmi nem volt. A polgári kultúra elő sem jön. Én egy ilyen kultúrálatlanságból jöttem… (Orbán Viktor 1989) http://film.indavideo.hu/video/f_mi_leszel_ha_nagy_leszel?s=0
Bitrex®
2024. március 28. 18:17
Anyu azért sír, mert apu iszik és akkor egy állat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!