Több baloldali vezetésű városban, kerületben nem fizetik ki az óvónőknek a nekik járó megemelt bért

2024. február 27. 09:57

A trükközés a visszájára sülhet el: az államkincstár vasszigorral fogja ellenőrizni, mindenki megkapja-e a béremelést. Ha nem, a fenntartónak büntetőkamattal együtt kell visszafizetnie az összeget.

2024. február 27. 09:57
null

A Magyar Nemzet szerint több baloldali vezetésű önkormányzatban is trükköznek az óvópedagógusok kifizetésével, a lap talált tizenhat olyan települést, kerületet is, ahol a szakdolgozók bére nem érte el az országos átlagot. 

Az újpesti önkormányzat jelentősen kevesebbet fizet ki a szakdolgozóinak – állítja Facebook-oldalán Wintermantel Zsolt. A budapesti Fidesz frakcióvezetője, a IV. kerület korábbi polgármestere szerint az önkormányzati óvodákban az óvodapedagógusok megemelt bére átlagosan 630 ezer forint, azonban az újpesti óvónők mindössze 570-580 ezer forint között kapnak átlagosan. Ezért felszólította Trippon Norbert költségvetésért felelős alpolgármestert, hogy 

vizsgálja felül a januárban meghozott döntéseket, és fizesse ki az újpesti óvodapedagógusoknak a teljes béremelés összegét.

Az ellenzéki vezetésű Pécsett mindössze 574 ezer 504 forintot szántak átlagosan az óvónőkre, a baloldali irányítású Kazincbarcikán kicsit többet, 595 ezer 979 forintot fizetett az óvónőknek. A szocialista Fülöp György Tiszaújvárosban  591 ezer 324 forintot, Szegeden a már független színekben politizáló egykori MSZP-s Botka László 591 ezer 577 forintot „szánt” a szakdolgozókra. Márki-Zay Péternél Hódmezővásárhelyen 602 ezer 72 forint ez az összeg, az egykori jobbikos Mirkóczki Ádámnál Egerben pedig 590 ezer 262 forint.

Szigetszentmiklóson a szakdolgozók átlagfizetése mindössze 574 ezer 681 forint volt, Érden – ahol Csőzik László a polgármester – 580 ezer 599 forintot kaptak az óvónők. 

Sződligeten a DK-s polgármester, Juhász Béla 588 ezer 860 forintra csiszolta le a béreket, Gémesi György pedig 594 ezer 347 forintot juttatott a szakdolgozóknak átlagosan Gödöllőn.

A baloldali városvezetőknek máshol az országban sem erénye a nagyvonalúság a Magyar Nemzet megfogalmazása szerint: Nemény András az általa vezetett Szombathelyen 582 ezer 403 forintot, Dobó Zoltán Tapolcán 573 ezer 494 forintot, Ajkán pedig Schwartz Béla 580 ezer 245 forintot szán az óvónőkre.

Ferencvárosban átlagosan 55 ezer forinttal kevesebb béremelést adott Baranyi Krisztina polgármester az önkormányzati óvodákban és bölcsődékben dolgozó pedagógusoknak – közölte a lappal Mezey István ferencvárosi önkormányzati képviselőtől, aki több indokot sejt a ferencvárosi polgármester döntése mögött. Egyik, hogy éves elszámolás kötelezettsége van az önkormányzatoknak, tehát bármikor odaadhatja az emelt összeget a dolgozóknak, akár az önkormányzati választás előtt is, 

így a polgármester jobb fényben tűnhet fel a választás előtt. 

A másik, hogy több óvónő dolgozik, mint amit az Államkincstár gyerekszám függvényében finanszíroz, és a béremelést egyszerűen többfelé osztja az önkormányzat, ezzel azt a látszatot kelti, hogy a kormány nem adta oda a beígért béremelést az óvónőknek. A IX. kerületben 103 óvónő bérét finanszírozza az állam, közben 132 közbenevelési dolgozót foglalkoztat az önkormányzat.

A lap megjegyzi, hogy a baloldali önkormányzatok trükközése azonban a visszájára sülhet el: az államkincstár vasszigorral fogja ellenőrizni, hogy minden tanár és óvónő megkapja-e a béremelést. Ellenkező esetben 

a fenntartónak büntetőkamattal együtt kell visszafizetnie az összeget 

– mondta el a köztelevízióban még januárban Rétvári Bence. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hozzátette: adminisztratív nehézségek adódhatnak, de azokat nagyon gyorsan korrigálni kell.

 

Nyitóképünk archív, illusztráció: A Magyarországi Református Egyház országos óvodaprogramja keretében, a magyar kormány támogatásával felépült új református óvoda Sárospatakon az átadás napján, 2021. október 20-án. MTI/Vajda János

 

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. február 27. 19:39
Ismét puha pöcs a zsidesz. A tolvaj geciknek börtönben a helyük!
Chardonnay99
2024. február 27. 12:21 Szerkesztve
Csak a szokásos. Az ég kék, a fű zöld, a baloldal lop. Amúgy ilyenkor a szakszervezet hol van?
DFK
2024. február 27. 12:07
Valószínűleg a baloldal ezt is megpróbálja ellopni. Igen, a baloldali szavazók is tolvajok.
Nehidd El
2024. február 27. 11:13
Még hogy a komcsik képtelenek a politikai innovációra: eddig más pénzét költötték, de most már inkább azt is ellopják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!