A magyar gazdasági teljesítmény stagnálását Németország gyengélkedése okozta

2024. február 19. 07:19

A német gazdaság recesszióba ragadt, miközben az EU egésze stagnált.

2024. február 19. 07:19
Scholz receives Prime Minister of the Slovak Republic
Szajlai Csaba
Szajlai Csaba
Magyar Nemzet

„Miközben első pillantásra sokkoló volt, hogy a mögöttünk hagyott esztendőt recesszióban töltöttük, addig tegyük hozzá: erre azért számítani lehetett. Még akkor is, hogyha a kormány a 0,8 százalékos mínuszos éves gazdasági teljesítmény helyett szebb számmal, de minimum egy nullás produkcióval tervezett. Ugyanakkor az ezzel kapcsolatosan, a sajtóban megjelent írásokkal szemben, a kormányt nagyon nem lephette meg a visszaesés. Tudniillik a miniszterelnök már tavaly nyáron azt mondta: »a kormányban is vita van arról, hogy nulla százalék fölött vagy alatt lesz idén a növekedés«.

Bár a részletes adatok még nem állnak rendelkezésre, annyi már tudható, hogy milyen ágazatok »húztak« leginkább 2023-ban: az agrárium, az egészségügy, a szociális ellátás és az információ-kommunikáció. Eközben gyengén muzsikált az ipar, az építőipar és a szolgáltatási szektor, valamint »lefelé ment« a kereskedelem is. Ráadásul sokak csalódást keltő meglepetésére a 2023-as esztendő utolsó negyede sem sikeredett túl rózsásra.

Summa summarum: a magyar gazdasági teljesítmény stagnálását jelentős részben az export szempontjából kiemelkedő jelentőségű piacok, így leginkább a legjelentősebb kereskedelmi partnerünk, Németország gyengélkedése okozta. A német gazdaság recesszióba ragadt, miközben az EU egésze stagnált. Mindez kihatott a hazai ipar teljesítményére és azon belül is az export és ezáltal a külkereskedelem visszaesésére.”

Nyitókép: KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. február 22. 18:30
Hol van ikyenkor a szuverenitásunk?! 😂😂😂😂
SimplyRed
2024. február 20. 08:14
Én azt hittem, hogy a hazai gazdasági növekedésért mi Magyarok vagyunk felelősek és nem egy másik ország. Akkor adjunk tanácsot esetleg a Németeknek, hogy mit csináljanak másként, hogy nekünk jobb legyen. Mondanék is egy jó tanácsot, pl. fektessünk az oktatásba, ahogy Kínában, Koreában is teszik és akkor nem kellene az eu pénzekre várni, hogy munkát lehessen adni az építőipari beruházásokra, ahol elegendő, ha csak betanított majmok dolgoznak.
konfucius
2024. február 19. 20:37
A fosadék szardiner most már hozzászólásonként kér bejelentkezést? Micsoda egy utolsó kuplerájt üzemeltet ez az egykor.jobb sorsa érdemes portál. ______ Ezt a tényt eddig is tudtuk. Az a kérdés, mit tettünk és mit teszünk, hogy egyre kevésbé függjünk az idegbeteg németek rituális öngyilkos gazdaságpolitikájától
Pelso j.
2024. február 19. 18:27
csabi, de hát azt hazudoztátok jó ideig, hogy mi vagyunk Európa gazdaságának motorja, - hogy is van ez? Egyébként, magyar gazdasági teljesítmény stagnálását (valóságszerűen: csökkenését) néhányak egyéni és a közvetve a pártérdek okozzák. Ehhez jön még a hozzáértés, szándék és képesség hiánya.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!