Belenyúlt az üzemanyagárakba a Mol – ennyivel kevesebbe kerül a benzin és a gázolaj

2023. december 20. 13:43

Csak találgatnak a szakértők, mi állhat a háttérben.

2023. december 20. 13:43

A hét elején mintegy 10 forinttal csökkentette a benzinárakat a Mol, miközben semmilyen bejelentés nem történt – írja olvasóira hivatkozva a Világgazdaság. A Holtankoljak.hu információi szerint utoljára pénteken csökkentek a nagykereskedelmi árak: a benzin literje 6,
a gázolajé 5 forinttal csökkent. Így előbbi átlagára 558, utóbbié 583 forintra módosult.

A vg szerint ehhez képest szerda reggel több Mol-kúton 542-543 forintos literenkénti benzinárral találkozhattak az autósok. A portál megkereste a Holtankoljak ügyvezetőjét, aki konkrétumot nem tudott mondani, hogy pontosan mi az oka a mérséklődésnek.

Mi is csak találgatjuk, hogy mi lehet a háttérben. El tudom képzelni, hogy így kozmetikázik a Mol a januári adóemelés előtt”

 – fogalmazott Bujdosó Eszter. A portál hozzátette, az biztos, hogy januártól 42 forinttal emelkedik a benzin és gázolaj ára, miután a kormány nem tudta tovább halogatni a jövedéki adó emelését.

Nyitókép: MTI/PAP/Piotr Polak

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bodrigyuri
2023. december 21. 10:20
A rendszeres heti emeléseknél is belenyúl, de akkor a gyurcsány.
Illieral
2023. december 20. 21:57
Nézzük objektíven, Brüszel nem emelte meg az adómértéket, csak az Euroban van előírva és a Forintgyengülés miatt korigálni kell. De azt is tegyük hozzá, hogy a gyenge Forint sokáig segítette a magyar gazdaságot, nem kicsit hanem nagyon. Nincs ingyen ebéd, ennyi. Az persze fura, hogy többel emelnek, mint amennyi feltétlenül szükséges, illetve esetleg lehetne az ÁFA-val játszani egy kicsit, de hát most üres az államkassza. Igazából ez csak azért gond, mert a jövő évi inflációt ez kicsit megnyomja, meg hát mégiscsak fura, hogy választások előtt rögzített ár, aztán meg jókora emelés, ez sehogyan sem ön ki jól. akár Gyurcsány patkány, akár Viktor csinálja.
Robert-N
2023. december 20. 16:57
Átoperált Kiscsoportos 2023. december 20. 15:05 „Brüsszel miatt kell emelni” – biggyeszti el ajkát ---- Senki semmit nem biggyeszt rajtad kívül, te szardarab.
Átoperált Kiscsoportos
2023. december 20. 15:05
„Brüsszel miatt kell emelni” – biggyeszti el ajkát Orbán Nos ez is erős csúsztatás. Brüsszel 2003 – dízel esetén 2010 – óta egyetlen eurócenttel sem változtatott az üzemanyagok jövedéki adójának alsó szintjén. Mivel ugyanakkor Magyarország mindig is ennek közelében húzta meg – forintban - a sarcot, a hazai fizetőeszköz gyengülése miatt négy éve az euróban meghatározott uniós határszint alá csúsztunk. Brüsszel csak eme minimumérték visszaállítását kéri. Ami mai árfolyamon literenként bruttó 15-17 forintot jelentene. (Erre sem lenne szükség, ha Orbánék nem gyengítik a forintot.) A kormány viszont, jövő év eleji hatállyal, bruttó 41 forintos emelésről döntött. Arra a kérdésre, hogy miért növelik az uniós előírás többszörösével az adót, annyi a válasz, hogy Brüsszel, valamint Brüsszel, illetve Brüsszel. Kétségkívül „kitűnő” együttállás: Brüsszelre mutogatva lehet számolgatni a beömlő többletsuskát. A kormányban és a Molnál is, amelyek bizonyos szögből nézve egyre inkább összemosódnak."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!