Egyetemi oktató: Annak ellenére nyíltak meg az uniós pénzcsapok, hogy Orbán több kérdésben mást akar, mint Brüsszel

2023. november 28. 17:02

Gálik Mihály szerint az EU majdnem százmilliárd eurót szánt eddig Ukrajnára, az eredmények azonban nem rózsásak: nem sikerült áttörést hoznia a katonai fronton, s nem múltak el a gazdasági problémák.

2023. november 28. 17:02

A formálódó politikai alku részét képezhetik a magyar jogállamisági kérdések, bár az Európai Parlamentnek még lesz beleszólása a végső döntésbe – mondta az uniós vitákról Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója, egyetemi docens a Bruttó legújabb adásában, amelyről a Világgazdaság számolt be. A beszélgetés apropóját az a Bloomberg által közreadott hír adta, hogy 1,1 milliárd euró előleget szabadíthat fel a befagyasztott források közül az Európai Bizottság, miközben számos vitás kérdésben a magyar kormányfő elég határozott, a többségitől eltérő álláspontot képvisel.

Az oktató szerint Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a hétfői budapesti látogatásával a december 14-i tanácsi ülést jött előkészíteni, amelyen több fajsúlyos napirendi pont is lesz. Az egyik 

az ukrajnai támogatások miatt megemelendő költségvetési keret kérdése, amelyet Magyarország csak bizonyos feltételek mellett hajlandó támogatni, 

a másik pedig, ami szintén nem élvezi automatikusan a magyar kormány támogatását, az Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdése. Napirendi pont lehet még az EU palesztin-izraeli háborúban való részvétele is.

Gálik szerint szimbolikus ereje lesz, hogy Ukrajna el tudja kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat, s feltűnő, hogy milyen mélységben uralják a külpolitikai és biztonságpolitikai kérdések az EU-s döntéshozatalt, holott korábban sokkal inkább a gazdasági kérdések domináltak. Az egyetemi oktató kijelentette, 

az EU majdnem százmilliárd eurót szánt eddig Ukrajnára, az eredmények azonban finoman szólva sem rózsásak: nem sikerült áttörést hoznia katonai fronton Ukrajnának, miközben nem múltak el a gazdasági problémák.

Gálik úgy véli, átrendeződés zajlik az európai belpolitikában, ezt jelzi a holland bevándorlásellenes erők és Geert Wilders győzelme, ami a jövő nyári EP választások kimenetelére is hatással lehet.

Nyitókép: Facebook
 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2023. november 29. 19:32
Semmilyen pénzt nem kapunk. Évek óta. Minden szar hazugságuk megborult már tucatszor.
Lajoss
2023. november 29. 16:45
Ugyan Miska…a pénzcsapok még zárva vannak…
figyelő4322
2023. november 28. 22:04
Akitlos 2023. november 28. 19:59 "Magyarország már megint zsarolni akar valamit." Valamit elnéztél ebben az ügyben. Az EU zsarolja Magyarországot! Mégpedig azért, mert a szavazók olyan konzervatív kormányt választottak, amit az EU neo-liberális nacsalnyikjai nem kedvelnek. EZÉRT tartanak vissza SOK milliárd eurót a magyaroktól. Egyszerűen politikai okok miatt. A kormányzat nem vádolható EU szerződések megszegésével, hiszen azokat a magyar kormány még jobban betartja, mint sok más tag. (Pl. az EU határainak védelmét)! Ezért hivatkoznak valami homályos 'európai értékekre', amik nincsenek meghatározva, sem pedig Magyarország által aláírt, kötelező erejű/ érvényű megállapodást!
Reszelő Aladár
2023. november 28. 21:22
Kapunk pénzt pedig mást gondolunk? Végül is Brüsszel nem Moszkva, csak úgy viselkedik. Pédául pénz követel tőlünk, miközben tartozik és értetlenkedik, hogy miért nem adunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!