Miért undorítóak az ateisták?

2023. október 06. 15:36

Az ateizmus akkor lett különösen ocsmány, amikor az evilági üdvözülést ígérő kommunisták művelték a szocializmus alatt.

2023. október 06. 15:36
Paranoid Android
Paranoid Android
Ki ette meg a misszionáriust?

„Az ateizmus fogalma az elmúlt évtizedekben egy jelentésmódosuláson esett át. Régebben az ateizmus egy elvi és alapvetően személyes álláspont volt, a hit hiányáról, illetve egy olyan világfelfogás, amelyet materialistának is lehetett volna nevezni, ha ezt a szót filozófiai értelemben nem járatta volna le a kommunizmus.

A nagy bummosok például ráadásul sokszor általános értelemben még hittek is valamiféle isten létezésében, igen bájosan és nem is mellesleg matematikai okokból például. Az ateista aktivisták persze mindig is undorítóak voltak, akkor is, ha esetleg maga az egyház vagy a vallások képviselői a kor szokásai szerint maguk is kiérdemelték az undorító jelzőt. A bigott, a tanítás saját értelmezés nélküli, rigorózus követőinek egy része például riasztó módon emlékeztet átkokkal terhelt jelenünk tökéletes értelmiségieire, akik szintén nem maguk értelmezik a tanítást, de viszont ők maguk írják.

Az ateizmus akkor lett különösen ocsmány, amikor az evilági üdvözülést ígérő kommunisták művelték a szocializmus alatt. Tudják ez az emberfajta, aki azt kérdezgeti a templomba menő néniktől, hogy Isten tud-e akkora követ teremteni, amit maga sem tud felemelni. A posztmodern ateizmus aztán visszanyúlt a voltaire-i hevülethez, Voltaire műveltsége és mértéktartása nélkül (haha). A modern ateista nagyon művelt, minden baromságot elolvasott. Sajnos mást meg nem, de ez a liberális értelmiségi lét lényege, ne olvass el semmi mást, mert meginog a hited.”

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: YouTube-képernyőfotó

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rasdi1
2024. január 16. 16:50
Nem a "hit hiányáról", mivel az ateizmus maga is egy HIT. Egy hit, amelynek vallója azt HISZI, hogy nincs Isten. Ami azt illeti, ebben magamból indulok ki. Egyházi gimiben érettségiztem (még 1963-ban), és ebből adódóan minden évben volt heti két hittanóránk. Ha jól emlékszem, harmadikosok voltunk, amikor ennek keretében HITVÉDELMET tanultunk. Ennek során olyan is volt, hogy "istenbizonyítékok". Nos ezek a "bizonyítékok" annyira "meggyőzőek" és "objektívek" voltak, hogy határozottan ateista lettem. Szerencsémre bekerültem a BME-re, ahol anno voltak "ideológiai" tantárgyak, és ennek keretében oktattak "dialektikus materializmust", aminek keretében ugyanolyan "objektív elemekkel" bizonygatták, hogy nincs Isten. Ennek eredményeként visszanyertem Istenbe vetett hitemet. Úgy szoktam mondani, hogy a hívők legalább őszinték, mert azt mondják: hisznek. Az ateisták "tudni vélik" a maguk hitét, de csak vélik, mert az ugyanannyira hit, a "tudásukat" csak hiszik, ezért nem őszinték.
Onurisz
2023. október 08. 20:37
Remek írás! Igen, a bigott ateizmus pont ugyanolyan, mint az iszlám, ugyanolyan mérgező is. A hitnélküliség pedig egy állapot, s a hit nélkül élő ember tisztel minden olyan világnézetet, amely nem akar másokat gyötörni és erővel megtéríteni. Tiszteli és irigyli is a hittel élőket, mert amikor hallgatja Bach, Handel, a középkor, a két Haydn vagy éppen a Harmonia caelestis zenéjét, ámul azokon az érzelmeken, amelyek a hitet kísérik. (Ezt a mocsok tótavét csak azért sajnálom, mert utálnia kell Bach-hot.) És a hit nélküli ember tudja, hogy a szeretett nagymamája és/vagy a régebbi felmenői még hittek. És becsüli a felmenőit, mert nélkülük ő sem és a mai világunk sem lenne. Egyébként, ha figyeli az életet, idősebb korára a hit nélküli ember racionális megfontolások alapján is el tud jutni Isten és egy szellemi világ szükségszerű létezéséig. Aki pedig megélte a kommunizmust, az tudja, hogy a marxisták olyanok voltak, mint egy egyház, csak Isten helyébe eleve elrendelt történelmet helyeztek.
Thor kalapácsa
2023. október 07. 04:00
Ritka randa általánosítás ami ismerethiányt is tükröz.
stormy
2023. október 07. 00:16
buksi. a liberálisok nem ateisták. csak nem keresztények. és sajnos az emberi evolució jelen fokán bizonyos képességi korlátok miatt az emberek jó részének szüksége van arra, hogy higyjen valami felső erőben ami az életét igazgatja. és az értelmük nem terjed addig felismerje mely régebbi vallásokbol lett összetákolva a keresztény mitológia ószövetségi része. ráadásúl, úgy hogy a történeteket nem értették meg ahogy a filozófiát sem... az újszövetség pedig tökételtesen megtervezett vallás a rómaiak által nyílván egy társadalom pszihológiában képzett csoport által. egyetlen célja volt róma katonai ereje helyett a vallás erejvel tartsa össze európa különböző népet. ez többé kevésbé működött is amyg a nyugatiak hogy megszabaduljanak a kontrolltól nem kezdtek saját keresztény vallást követni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!