Kihirdették! Itt vannak az idei felsőoktatási ponthatárok

2023. július 26. 20:05

A korábbinál sokkal többen jelentkeztek vidéki egyetemekre.

2023. július 26. 20:05

Este nyolc óra után hozták nyilvánosságra a szeptemberben induló felsőoktatási szakok ponthatárait, amelyeket elsőként a Felvi nyitóoldalán böngészhetnek az érdeklődők. Azok a felvételizők, akik jelentkezéskor megadták a mobilszámukat, késő este sms-t is kapnak az eredményekről.

A felsőokatási portál ismertette, hogy egy képzés ponthatárát az intézmény kapacitása mellett az befolyásolja, 

hányan és milyen eredménnyel jelentkeztek oda. 

Minél több magas pontszámú jelentkező listáján szerepel az adott szak az első helyen, annál magasabb lesz ott a ponthatár. A felsőoktatási intézmények dönthetnek úgy, hogy a jogszabályi előírásnál magasabban határozzák meg a minimális ponthatárt a hozzájuk jelentkezők számára. Ebben az esetben az is előfordulhat, hogy egy adott szakon az intézmény nem használja ki a teljes kapacitását – írták.

Ezt is ajánljuk a témában

Jóval többen jelentkeztek vidéki egyetemekre

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős államtitkára az M1 csatorna műsorában elmondta, jelentős volt a létszámemelkedés a gazdasági-társadalmi szempontból fontosabb képzési területeken, például a műszaki, mérnöki, informatikai vagy a pedagógusi szakokon. Hankó hozzátette: 

a korábbinál sokkal többen jelentkeztek a vidéki egyetemekre,

 és a hátrányos helyzetű régiókból is többen szeretnének bekerülni az egyetemekre.

Pont Ott Partik szerte az országban

A felsőoktatási ponthúzásokat évről évre nagy várakozás előzi meg a felvételizők köreiben. Ezért hagyományosan több helyszínen is pontváró partikat szerveztek a fiataloknak, ahol együtt várhatták, hogy kiderüljön, felvették-e őket a megjelelölt szakra. A központi helyszín idén a Budapest Park, de mellette további nyolc vidéki helyszínen készültek programokkal a továbbtanulás előtt állóknak.

Nyitóképen egy korábbi Pont Ott Parti. Fotó: MTI/ Balogh Zoltán

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
repulok
2023. augusztus 09. 11:59
Szerencsére az én fiaim már túl vannak a felső oktatás gondjain, az unokáim még picik, tehát elkerül a stressz...
vip era
2023. július 27. 06:34
Magyarországnak nincs szüksége ennyi diplomásra. Nem az orvosi,tanári stb.,hanem a sok büfé,ruhatár stb, szakra gondolok.A nálunk jóval tehetősebb Ausztria nem képez annyi diplomást,mint mi. Égetőbb a hozzáértő szakemberek,szakmunkások képzése!
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. július 27. 01:35
Pedagógus szakokra az érdeklődés hiánya miatt már 2 ponttal be lehet kerülni. 😅
Zolotarjov
2023. július 26. 21:09
Cinkotai Puni augusztusban pótvizsgázik kémiából..:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!