Eltörölheti a drága rezsiszerződéseket a magyar kormány

2023. június 12. 18:26

Ezzel nem csak a kis- és közepes vállalatoknak segítenének, de az inflációt is megállíthatnák.

2023. június 12. 18:26
null

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Világgazdaságnak adott interjúban arról beszélt, hogy a kamara javasolta a kormánynak a fix áras energiaszerződések felülvizsgálatát. A tervezet értelmében a kormány olcsóbban biztosíthatja az áramot és a gázt azoknak a kis- és közepes vállalatoknak, amelyek nyár végén kénytelenek voltak elfogadni, hogy hihetetlenül magas áron juthatnak csak energiához.

A kamara elnöke szerint ezzel a lépéssel nem csak a nehéz helyzetben lévő vállalkozásokon segítene a kormány, de csökkentené az inflációt, ami tömeges árcsökkentést jelentene a lakosságnak is.

A vállalatok ugyanis akkor juthatnának kedvezményes áron energiához, ha az abból származó nyereséget visszaforgatják az üzletbe, és csökkentenek az áraikon. 

Parragh László hozzátette, a  program kifejezetten a fix áras energiaszerződésekre vonatkozna, elsődlegesen az áramra, mivel ott látszik tömeges probléma.

Arra a kérdésre, hogy mikor dönthet a kormány ebben a kérdésben, azt válaszolta: „az MKIK február óta egyeztet a témában a kormánnyal, folyamatosan továbbította a területi kamaráktól hozzá beérkező céges panaszokat, felvetéseket és javaslatokat az illetékeseknek”.

Bár hivatalos kormánydöntés még nem született, feltehetően „az MKIK javaslata fogadókészségre talál, és rendkívül gyorsan, akár egy héten belül megszülethet a kormányzat jóváhagyása”.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2023. június 13. 18:04
Csökkentett rezsi! Ha igénybe veszek egy szolgáltatást, akkor a szolgáltató ezért díjat számol fel. A szolgáltatás igénybevételéért az állam adót szed be tőlem. Ez a két tétel tekinthető a szolgáltatás rezsijének. Ezt a rezsit csökkenthetem úgy, hogy a két tétel valamelyikét lecsökkentem. Mivel a szolgáltató nem hagyhatja, hogy az Ő költségeibe ellenszolgáltatás nélkül beleszóljon, marad az, hogy az állam csökkenti a szolgáltatásért beszedett adó mértékét. Persze ezt nevezhetjük rezsicsökkentésnek (hiszen az is), de nevezhetjük adócsökkentésnek is. Mondhatjuk, hogy nálunk az ÁFA 27%-os, ami a rezsicsökkentéssel kb. 17%-ra mérséklődik. A szolgáltatók számlái valamit tükröznek, csak ezt a készítői tudják, hogy mit. Példaként az alábbiakat hozom fel: Szolgáltató neve: MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. Elszámolt időszak: 2023.05.01-2023.05.31 Rezsicsökkentett díj nélkül az Önfizetési kötelezettsége az elszámolt időszakban a következő összeg lett volna: 56399 Ft. Így az elszámolt időszakban az Ön megtakarítása: 51253Ft. (Ezen összeg az Ön számlájából előzetesen levonásra került.) Ha levonták, akkor fizessék vissza! (Sajnos, nem vonták le). Szolgáltató neve: Fővárosi Vízművek Zártkörűen Működő Részvénytársaság Elszámolt időszak: 2023.01.06-2023.03.03 Fizetendő összeg:3862 Ft. A rezsidíj csökkentése nélkül Önt ebben az elszámolt időszakban a következő fizetési kötelezettség terhelte volna: 4300 Ft. A rezsidíj csökkentésének eredményeképpen az Ön megtakarítása - ebben az elszámolási időszakban: 438 Ft. - 2013. július 1-je óta összesen: 14579 Ft. (Ezen összegek az Ön számlájából előzetesen levonásra kerültek.)
Zaajan
2023. június 13. 09:13
25 százalékos infláció. Ezt szopogasd.
Secnir
2023. június 13. 07:54
"Parragh László, ... arról beszélt, hogy a kamara javasolta a kormánynak a fix áras energiaszerződések felülvizsgálatát." te gyökér, legalább mernéd kimondani, hogy orbán apád kért meg rá, hogy "javasold" az interjúban. és nem azért, mert a gáz meg az áram ára hónapok óta a béka segge alatt van, hanem azért, hogy megszondázza a vállalkozásokat, ki hogy reagál a "javaslatra". ugyanis MKIK testületi ülés március óta nem volt, tehát a kamara biztos nem tudta felvetni érdemben, május 31.-én volt egy küldöttgyűlés, de ott felmondtad a kötelező kormánypropagandát egy szép zöld powerpoint levetítésével egybekötve, és annyi.
utolsó kisgazda
2023. június 13. 05:18
Te Parragh te leszopó és felszopó művészinas mi a kurva anyádat keresel még itt? Nem a pénzről beszélek, hanem rólad te csökevény. Ebbe az felcsúti vajda táborában lopod az adófizetők pénzét. Előbb utóbb te is menekülni fogsz innen, de lesznek akik megkeresnek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!