Matolcsy György: Nincs időnk 2030-ig!

2022. szeptember 22. 13:45

A jegybankelnök szerint Magyarország letért a 2010-ben felállított egyensúly és növekedés útjáról.

2022. szeptember 22. 13:45
null

A globális gazdaság, Európa és mi magyarok csak akkor tudjuk jól megoldani ennek az évtizednek a kihívásait, ha fejben átváltunk, és elfogadjuk, hogy új gondolkodásra van szükség – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a 60. Közgazdász-vándorgyűlésen, írja a Világgazdaság.

A jegybank elnöke szerint a mai elképzeléseinkkel nem tudjuk az előttünk álló kihívásokat megoldani. A lap szerint hangsúlyozta, hogy fenntarthatósági fordulatra van szükség, szerinte a a jövőben a gazdasági felzárkózásokat is a fenntarthatóság köré kell szervezni.

Magyarország letért a 2010-ben felállított egyensúly és növekedés útjáról

– mondta a jegybank elnöke. Hangsúlyozta, nem szabad megengedni, hogy egyensúlytalan növekedéssel próbálkozzunk ebben az évtizedben, ezért szerinte vissza kell állítani a egyensúlyt, így a külkereskedelmi és költségvetési egyenleget. Nyomatékosította, amiről már többször beszélt, hogy megengedhetetlen, hogy míg tavaly 1,9 százalékos volt a költségvetési hiány Lengyelországban, addig Magyarországon 6,8 százalék.

Nincs időnk 2030-ig, most kell megvalósítani

– mondta az energiahatékonyság erősítéséről, amivel szerinte a külkereskedelmi egyenleget is javítani lehet. Jelezte, hogy két-három év alatt komoly eredményeket lehetne ezen a téren elérni.

A siker kulcsa a digitális átállás

Szerinte az extenzív növekedésről az intenzív növekedésre kell áttérni a jövőben. Úgy vélte, meg lehet találni azt az utat, amely a fenntartható növekedéshez vezet. Matolcsy György úgy véli, a siker egyik kulcsa a digitális átállás.

Ugyanakkor Magyarország rendkívül rossz helyzetben van ezen a téren, pedig olyan jó példák vannak előttünk, mint Észtország. Szerinte az államnak kötelező lenne digitalizálnia.

Elfogadhatatlan, hogy a magyar állam nem működik digitálisan 

– tette hozzá. 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MyOp
2022. szeptember 23. 08:52
Még az lesz aztán nagy öröm, amikor a magyar állam teljesen digitálisan fog működni. Jellemzően komplikált és kaotikus rendszereket sikerült idáig fejleszteni, ami hol ösdzeomlik,hol elérhetetlen lsd. az ügyfélkaput, eeszt-t vagy a hasonló felületeket és nem működő aplikációkat. Múltkor a NAV valami Java alapú elavult rendszeren kért tőlem nyilatkozatot, amit csak elektronikusan lehet beküldeni. Kell a magyarnak minél több hasonló baszakodás, hátha sikerül mindenkit megzakkantani :)))).
Lajoss
2022. szeptember 23. 06:33
Gyurka,a zseni..az infláció az egekben..a forint kőkemény..köszönjük,Mester!
Namond
2022. szeptember 23. 01:25
Igaz alapállítás. Zavaros és a felelős személyét kerülgető indoklás, magyarázgatás és tárgyhoz nem tartozó terelés. A fenntartható növekedés feltétele a biztos és ellenőrizhető alap, a határainkon belüli önellátás, aminek a növekedés arányában minőségben és mennyiségben bővülnie kell. A korlátozott humán és anyagi forrásaink miatt az önellátási törekvéseknek mellőzni kell az egyszerhasználatos, műanyag termékeket, viszont a beruházási javak esetében koncentrálnia kell a javíthatóság és korszerűsíthetőség lehetőségeire.
Akitlosz
2022. szeptember 22. 23:24
"Matolcsy György: Nincs időnk 2030-ig!" Egyértelmű. Ő 2025-re ígérte a GDP megduplázását.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!