The Telegraph: Igaza van-e Orbán Viktornak az ukrajnai háborúval kapcsolatban?

2022. július 29. 10:07

A kormányfő békekötést célzó felhívása magyar szempontból a jelen helyzetben észszerű lehet ugyan, hosszabb távon azonban ebbe nemcsak Magyarország, de a Nyugat is belerokkanna – írja a konzervatív lap.

2022. július 29. 10:07
null

Orbán Viktor miniszterelnök ukrajnai békekötést célzó felhívása magyar szempontból a jelen helyzetben észszerű lehet ugyan, hosszabb távon azonban ebbe nem csak Magyarország, de a Nyugat is belerokkanna – írta a kormányfő múlt hétvégén a Tusványos fesztiválon elmondott beszédét elemző véleménycikkében a The Telegraph publicistája. A cikkíró szerint az európai vezetők között kirívónak számít az a pesszimizmus, ahogy a magyar kormányfő Ukrajna győzelmi esélyeit látja, de az áprilisi választási győzelmét megelőzően a magyaroknak a háborúból való kimaradást ígérő, és a magyar gazdaság helyzetét a békekötéssel összekapcsoló érvrendszerrel operáló Orbán elsősorban nem is az ukrán érdekeket tartotta szem előtt beszéde megfogalmazásakor.

A magyar kormányfő a „morális abszolútumok” elutasításával sincs egyedül Közép-Európában, hiszen a régió lakossága mélyen megosztott maradt e kérdésben, annak elismerése azonban, hogy nem mindenki osztja a nyugat álláspontját, nem jelenti szükségszerűen, hogy az hibás lenne. A pacifista érvelés vonzó lehet ugyan, még ha önérdekből fakad is, de az ukrajnai háború kapcsán az erkölcsi érzék háttérbe helyezése olyan világ kialakulásához vezetne, melyben csak az erő törvénye érvényesül, és amelyben Magyarország a „nyugati hegemóniánál” sokkalta veszedelmesebb erőkkel lenne kénytelen szembenézni – írta a The Telegraph publicistája.

(Fotó: Ukrán katonák amerikai gyártmányú 155 mm-es M777-es ágyúval lövik az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Harkiv térségében 2022. július 28-án.MTI/EPA/Szergej Kozlov)

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
optimiska
2022. július 29. 20:50
A briteknek észre kéne venniük, hogy már nem ők a világ urai, sőt már az EU ban sincsenek. Kelet Európának nem érdeke a háború. Nyugati pénz és hatalmi érdekek miatt halnak meg az ukránok, akik már szívesen lemondanának a Krímről és Kelet Ukrajnáról a békéért. Ameddig a nyugat pénzeli a háborút, nem lesz béke.
hernadvolgyi
2022. július 29. 20:39
https://www.portfolio.hu/global/20220729/az-orban-kormanynak-kell-dontest-hoznia-karpataljarol-hangoztatja-egy-orosz-katonai-szakerto-558757?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator https://propeller.hu/nagyvilag/3846252-orosz-elemzo-magyarorszagnak-kovetkezo-honapokban-dontenie-kell-karpatalja?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral
hegel
2022. július 29. 13:56
Kissinger is azt mondja megkéne békülni a elfoglalt terület engedésével az oroszokkal....Tehát OV nem beszél hülyeséget!
Reszelő Aladár
2022. július 29. 13:19
Kellett pár évtized, hogy ezeknek leessen, hogy az itteni országoknak is vannak érdekei és azok nem mindig esnek egybe az övékkel. Az pedig egyenesen sokkol, hogy még csak meg is hallgatják az érveinket és még csak el is gondolkoznak rajta. Többre persze ne számítsunk, de kezdetnek ez is megteszi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!