Brutális inflációra számít, ezért kamatot emelt a jegybank

2021. december 01. 15:57

Az MNB monetáris tanácsa egyhangúlag döntött a kamatemelés mellett, és jelezték, a a kamatemelési ciklus gyorsítását tervezik.

2021. december 01. 15:57
null

Egyhangúlag, 9 szavazattal döntött a monetáris tanács a jegybanki alapkamat emeléséről 2,10 százalékra novemberi kamatdöntő ülésén, és abban is egyetértettek, hogy az inflációs kilátásokban bekövetkező hosszabb távú, belső fundamentális változásokra reagálva nagyobb mértékű és hosszabb ideig tartó monetáris politikai szigorítás szükséges, mindez  pedig az alapkamat-emelési ciklus ütemének gyorsítását indokolta – olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján szerdán közzétett rövidített jegyzőkönyvben.

Az előre jelzettnél nagyobb inflációra számít a jegybank

A jegyzőkönyv szerint a tanács

novemberre 7 százalék feletti, 2022 egészében a szeptemberi Inflációs jelentésben vártnál érdemben magasabb inflációra számít. 

A testület a hosszabb távú inflációs kilátások megváltozására az alapkamatemelési ciklus gyorsításával reagál, míg a rövid távú pénz- és árupiaci kockázatok kezelésének leghatékonyabb eszközének az egyhetes jegybanki betét kamatát tartja. Ezért egyetértés volt abban, hogy az egyhetes betéti eszköz kamatát a jegybanki alapkamat fölé szükséges emelni, és a rövid távú kockázatok fennállásáig az alapkamat felett kell tartani – áll a jegyzőkönyvben. 

Fenntartja a kamatemelési ciklust az MNB

Eszerint a november 16-i ülésen leszögezték: az alapkamat-emelési ciklus havi ütemű folytatását tartják szükségesnek, a mértékét a decemberi Inflációs jelentés határozza majd meg.

A ciklus addig folytatódik, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak,

és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak. 

A makrogazdasági folyamatok áttekintésében megállapították: a magyar gazdaság növekedése folytatódott, azonban dinamikája mérséklődött. Az előzetes adatközlés szerint 2021 harmadik negyedévében a GDP éves alapon 6,1 százalékkal bővült, és ezzel már 0,7 százalékkal haladja meg a válság előtti szintjét. A munkanélküliségi ráta nemzetközi összevetésben továbbra is alacsony. Előre tekintve a magyar GDP 2021-ben várhatóan 6,5-7 százalékkal, 2022-ben 5-6 százalékkal bővül a tanács szerint.

(MTI)

Borítókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 207 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szarcsi1
2021. december 02. 10:07
Mindenhol brutális az infláció, Magyarország lépett, hogy az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak.
scriba
2021. december 01. 20:24
Csakis kriptóban érdemes már hosszútávú megtakarítást tartani és akkor nem lesz az ember kiszolgáltatva a politikai széljárásnak.
tulelo
2021. december 01. 20:12
Sajnos a magyar GDP a világ GDP-jéhez viszonyítva cca. 0.3 %. Így aztán azt csinálnak velünk, amit akarnak. Lehet megpróbálni ellenállni, magyarkodni, de csak rosszabb lesz. Lehet megpróbálni keletre nyitni, de abból a történelem eddigi tanulsága szerint nem sok jó született. Jelenleg még tagja vagyunk egy szövetségnek, de azzal a jelenlegi kormány folyamatosan szembemegy. Így aztán elesünk több ezer milliárd forinttól. Na , bátor fiatal/inkább öreg demokraták akkor lépjünk ki az EU-ból, aztán indulhat a kísérlet.. Aki tud, meneküljön!
-Zsolt-
2021. december 01. 19:50
Úgy látszik, sokkal többen "lájkolják", hogy brutális az infláció, és nőnek a hitelek kamatai. Egyeseknek az is tetszene, ha 50%-os lenne az infláció, vagy naponta tízezren halnának meg covid-ban, ha azt kormányoldalról mondanák nekik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!