Alkotmányjogász: az Alaptörvényt érvénytelennek tekinteni felér a hidegháború felforrósításával

2021. október 17. 09:48

Jakab András szerint jogi atombomba, ha az ellenzéki vezetők semmibe vennék az írott jogot, és erőszakba torkollhatna egy ilyen lépés.

2021. október 17. 09:48
null

A Telex Jakab Andrást, a Salzburgi Egyetemen oktató alkotmányjogászt kérdezte arról, hogy milyen következményekkel járhat az, amivel Dobrev Klára és Márki-Zay Péter is kampányolt: hogy érvénytelennek lehet tekinteni az Alaptörvényt, és akár feles többséggel is lehetne alkotmányozni.

A hideg polgárháború felforrósításának forgatókönyve, ha az ellenzék hatalomra jutva semmisnek tekinti az Alaptörvényt”

– válaszolta az alkotmányjogász arra a kérdésre, hogy mi az első gondolata arra, hogy ha meghallja azt, hogy Dobrev Klára feles többséggel akar alkotmányozni, illetve hogy Márki-Zay szerint az Alaptörvény közjogilag érvénytelen. Kifejtette, hogy a jogfolytonosság megszakítása egy jogi atombomba. Létezik ilyen fegyver, de nem szabad bevetni.

Akik most az ellenzékből nagyon lelkesen mondogatják, hogy túl kell lépni az írott jogon, mit szólnának ahhoz, ha Orbán Viktor mondaná ugyanezt?

Vagy ha Orbánnak nem lesz kétharmada jövőre, és azt mondja, ő alkotmányoz feles többséggel?” – tette fel a költői kérdést az alkotmányjogász arra a kérdésre, hogy hogyan magyarázná el a jogban kevésbé jártas olvasóknak, hogy miért veszélyes felrúgni az írott jogot.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zuriktodor
2021. október 17. 18:08
azt próbáljátok meg, a törött kezetekkel fogjátok szedegetni a vértócsákból a kivert fogaitokat.
Akitlosz
2021. október 17. 15:56
Megnéztem a Fidesz 2010-es Nemzeti Ügyek Politikája 2010-es programját. (A Fidesz már eltüntette a saját programját a saját honlapjáról még az archív dokumentumok közül is.) Abban rengeteget írnak az alkotmányról, 49-szer említik, de egyetlen szóval sem mondják, hogy meg akarják változtatni azt, tehát nem is kaptak arra felhatalmazást 2010-ben. A Fidesz sláger szó az "alaptörvény" viszont egyáltalán nem szerepel a Fidesz 2010-es programjában, azt még ők maguk sem ismerték akkor. Ehhez képest kevésbé tisztességtelen, amit az ellenzék csinál, hogy szól előre, hogy alkotmányozni fog, így aki akar a szavazatával adhat nekik erre úgymond felhatalmazást, míg a Fidesz ilyen felhatalmazást soha nem kért, így nem is kaphatott.
Akitlosz
2021. október 17. 15:30
"Akik most az ellenzékből nagyon lelkesen mondogatják, hogy túl kell lépni az írott jogon, mit szólnának ahhoz, ha Orbán Viktor mondaná ugyanezt?" Nem mondja, csinálja. Nem az számít, hogy mit mond a politikus, hanem az, hogy mit tesz.
Akitlosz
2021. október 17. 15:29
" Magyarok! maradgyon-fenn egész épségében Országotok és szabadságtok: maradgyon-fenn Hazátoknak Constitutiója, - akár azon állapottyában, a' mint eddig vala, akár pedig azon változtatásokkal, a' mellyeket abban Ti magatok, tellyes tetszéstek 's kényetek szerént, az időknek mostani környülállásaihoz képest jóknak, és saját polgártársaitok hasznára nézve talán szükségeseknek ítélni fogtok. " / Napoléon /
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!