Karácsony: Zöld és szociális fordulatra van szükség

2021. április 22. 11:36

Zöld és szociális fordulatot sürget a főpolgármester, mondván, az emberhez méltó élet, illetve az ilyen élethez való esély biztosítása előrébb való, mint „az úgynevezett pénzügyi piacok érdeke”.

2021. április 22. 11:36
null

A Föld napja alkalmából közösségi oldalán közzétett videójában Karácsony Gergely kiemelte: a klímavédelem, környezetvédelem kérdésében sokat lehet tanulni Ferenc pápától, aki szerint a klímaváltozással és a környezet pusztításával szemben „csak akkor tudunk hatékonyan fellépni, ha egyszerre harcolunk a szegénységgel és a szociális problémákkal is”.    

Járvány után

A politikus szerint most, amikor egy éve élünk a járvány árnyékában, és elérhető közelségbe került, hogy az élet visszazökkenjen a rendes kerékvágásba, el kell dönteni, „ott akarjuk-e folytatni, ahol a járvány előtt abbahagytuk, vagy képesek leszünk” változni és változtatni, új normalitást teremteni. „Én ebben az új normalitásban, a dolgok másfajta menetében hiszek” - szögezte le, hozzátéve, fenntarthatóbb és emberségesebb politikára van szükség a világon és Magyarországon is. Úgy vélte, a járvány „halogathatatlanná” tette a rendszerszintű változtatásokat.    

Magyarország legjobb esélye

Mint mondta,

az embert kell a cselekvés középpontjába állítani, az ő biztonságát, egészségét, jólétét és jól-létét,

de az „ember” nem jelentheti a kiváltságos keveseket. „Zöld és szociális fordulatra van szükség Magyarországon, mert ez az országunk legjobb esélye” - mondta, hozzátéve, hogy ennek a fordulatnak arról a világnézetről kell szólnia, „amely nem hajlandó elfogadni, hogy a gyerek sorsának el kell dőlnie születése pillanatában, hogy az emberhez méltó élet és az ilyen élethez való esély biztosítása előrébb való, mint az úgynevezett pénzügyi piacok érdeke”.    

Klímavédelem

Úgy vélte, a zöld és szociális szemléletet a nagyvárosokban kell érvényre juttatni, ezt kezdték el Budapesten is. Felidézte, a budapesti klímastartégiában meghatározták, mit kell tenni annak érdekében, hogy 2030-ig a klímaváltozást okozó szén-dioxid-kibocsátást 40 százalékkal csökkenteni lehessen a fővárosban 2015-höz képest, és mérsékelni lehessen a klímaváltozás már elkerülhetetlenül jelentkező hatásait. Hangsúlyozta: a klímavédelem szempontjait minden fővárosi beruházásban érvényesítik, élhető és zöld várost teremtenek, amely a vas és beton helyett az emberekről szól.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt – MTI

(MTI)

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2021. április 22. 17:15
Akkor valószínűleg a jövőben zöld színű lesz az ingyen tű a pesti drogosoknak.
rókabácsi
2021. április 22. 17:04
kerék-pár utat neki!
Agnieszka
2021. április 22. 16:13
Annak örülnék, aki azon munkálkodna, h. kevesebb legyen a háztartási szemét. Eleve szelektíven kéne gyűjteni , mert a mai sárga zsákos nem igazán az, a magam részéről mindent a sárga zsákba teszek,. ami elégethető, a yoghurtostól a tejesdobozig, de még a fém konzervdobozt is, jobb híján. Nem fogok háztartási szemétbe rakni pl. 5l-es olajos fémdobozt. Minden üveget VISSZA kéne venni!!! Időnként házhoz is jöhetnének az elhasznált sütőolajért. Gyerekkoromban csapvizet ittunk, egy forrás futott át a kutunkon, ma mindenki vezetékest ihat, a miénk speciel ihatatlanul klóros. A szociálisról annyit, h. a gyerekeket munkára és tanulásra kellene nevelni, és az eredményt, az igyekezetet széles körű, nem szűkkeblű ösztöndíj-rendszerrel jutalmazni, már az általános iskolás kortól. Nem kéne jutalmazni azt a szülőt, aki már a szakma tanulást elbliccelte, de a semmire nyomorult gyerekeket életre hívni van esze és energiája. Ezt úgy is lehet nézni, h. felelőtlenség. A feltétel nélküli segélyezéshez a pénzt azoktól veszik el, akik dolgoznak és megkeresik. Ez nem igazán igazságos.
Anonymtalan
2021. április 22. 16:02
"Ződfordulatnak" nem volt elég a klímavészhelyzet kihirdetésé, "szociálisfordulatnak" meg a városháza régi, leszerepelt léhűtőkkel való feltöltése?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!