Sipos Balázs: A marxi szocializmust sosem próbálták ki

2021. március 03. 18:03

Interjú Tamás Gáspár Miklós Antitézis című kötetének szerkesztőjével, Sipos Balázzsal.

2021. március 03. 18:03
null

Az interjúban körüljárták Tamás Gáspár Miklós szellemi életpályáját is.

– nyilatkozott Sipos Balázs, az Antitézis szerkesztője.

A későbbiekben a kortárs marxizmus csoportjairól beszéltek, melyeket így kategorizáltak:

  • Az első A tőkét tekinti mintának
  • A második a dialektikus-materialista
  • A harmadik a marxizmust kultúrelméletként használó
  • A negyedik csoport a politikafilozófiai esszéistáké

Az interjú előrehaladtával felmerült a kérdés, hogy melyek a legfontosabb konzekvenciák a kapcsán, hogy a kommunista forradalmiság megrekedt a mozgalmak szintjén. „A legfontosabb tanulság, hogy a marxi szocializmust (Európában legalábbis) sosem próbálták ki” – vélekedett az interjú alanya.

(A nyitókép csak illusztráció. Forrás: MTI)

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2021. március 04. 14:20
https://fi.btk.mta.hu/images/Esem%C3%A9nyek/2015/Working_Papers_2015/2015_06_working_pap_jav.pdf ,Hogy ezt a kérdést el tudjuk dönteni, ahhoz szerte kell foszlatnunk négy mítoszt Marx szoci alizmuz képér ő l. Az els ő mítosz az, hogy Marx semmi világosat nem mondott az eljövend ő szocialista társadalomról. A második az, hogy ez a társadalom csak a termel ő eszközök magántulajdonát szünteti meg, az árutermelést és pénzgazdálkodást azonban nem. A har madik az, hogy a Marx által elképzelt szocializmus egyfajta földi „paradicsom”, problémák és konfliktusok nélküli társadalom . A negyedik pedig az, hogy Marx szocializmusának utópikus jellegét bizonyítja az, hogy a megvalósítására tett kísérletek a huszadik században csúfos kudarcot vallottak.
Zsolt75
2021. március 04. 09:23
Pedig tudna működni. Ugye mindenki bemehet a boltba egy kabátért, a szükségletére. Aztán ha a szomszéd átmegy hozzá, és 2 kabátot lát a fogason, feljelenti, és az illetőt elviszik. Csodás világ lenne.
DFK
2021. március 04. 08:45
" A gonosz az első pillanatban mindjárt világmegváltást ígért. De ezek a világmegváltások mindig ilyesféle házak pincéiben érnek véget. " Orbán Viktor a Terror Háza megnyitóján. Ennyit a szocializmusról.
luisbathhelena
2021. március 03. 23:53
Leszarom az összes olyan világmegváltó ötletet aminek az eredménye hullahegyek. Maradjak inkább szűklátókörű kispolgár mint egy lángoló fallosz...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!