Döntött az MNB: marad a 0,6 százalékos alapkamat

2021. március 10. 15:15

Ellenszavazat nélkül döntött a Monetáris Tanács a kamat tartása mellett.

2021. március 10. 15:15

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának kilenc tagja arról, hogy 0,60 százalék maradjon az alapkamat – közölték a február 23-i ülés rövidített jegyzőkönyvében, amelyet szerdán tett közzé az MNB a honlapján.

Az MNB készen áll a megfelelő eszközök alkalmazására

A monetáris tanács megerősítette: a kialakított rövid oldali kondíciók fenntartható módon támogatják az árstabilitást, a pénzügyi stabilitás megőrzését és a gazdasági növekedés helyreállítását.    

Amennyiben az inflációs kilátások megváltozása indokolttá teszi, az MNB készen áll a megfelelő eszközök alkalmazására – olvasható a jegyzőkönyvben.    

Az MNB a koronavírusjárvány időszakában is elkötelezett az árstabilitás fenntartása mellett

– húzták alá.    

A tanácstagok ismételten felhívták a figyelmet arra, hogy tavasszal a bázishatások és a dohánytermékek jövedéki adójának év eleji emelése miatt az infláció várhatóan átmenetileg 4 százalék körül alakul.    

Az infláció 2021-ben a 3,5-3,6 százalékos tartományban, míg 2022-től újra a jegybanki cél körül alakul – ismertették.

A magyar gazdaság válságállónak bizonyult

A grémium a dokumentum szerint úgy ítélte meg, hogy a magyar gazdaság a járvány második hullámával szemben válságállónak bizonyult. A jegyzőkönyvben emlékeztettek arra, hogy a deficit és az államadósság növekedése ellenére az S&P és a Fitch legutóbbi hitelminősítése szerint Magyarország relatíve erős gazdasági teljesítménnyel és helyreállítási potenciállal rendelkezik.    

Az MNB döntéshozói újra megerősítették:

a gazdasági élet normalizálódása a koronavírus elleni vakcina széles körű elterjedésével párhuzamosan, 2021 második negyedévétől indulhat meg.

A GDP-növekedés 2021-ben a monetáris testület tagjai szerint a jegybank decemberi jelentésében közölt 3,5-6,0 százalékos sávjának felső tartományában alakul.

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zara
2021. március 10. 16:41
0,60 százalék alapkamat komolytalanul alacsony... 'Az infláció 2021-ben a 3,5-3,6 százalékos tartományban' tessék felemelni az alapkamatot 0.9% ra és akkor kisebb lesz... átbaszás az egész....
quantum
2021. március 10. 16:04
Helyes. Csak keményen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!