A Horthy-korszakról vitatkoztak az MTA-n

2020. szeptember 14. 11:20

A tudomány számára nem lehetnek tabutémák – jelentette ki Freund Tamás, az Akadémia elnöke.

2020. szeptember 14. 11:20

A sokszínűség és a vita a tudományos fejlődés mozgatórugója – mondta Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke A Horthy-korszak vitatott kérdései című konferencia köszöntőjében Budapesten hétfőn.

A magyar történelem utóbbi száz évének számos eseménye, alakja heves indulatokat gerjeszt, nem alakult ki róluk konszenzus, ilyen vitatott személyiség Horthy Miklós. A tudomány számára azonban nem lehetnek tabutémák. Az Akadémia ösztönzi a politikától független, tudomány szabályai szerint zajló vitát, a konferencia témái között pedig a korszak legkényesebb kérdései is szerepelnek – mondta Freund Tamás.

Az MTA nyáron megválasztott új vezetése szeretné az eddiginél célirányosabban és hatékonyabban megismertetni a nemzet önismerete szempontjából fontos tudományágak, a bölcsészet és a társadalomtudományok eredményeit a társadalommal és a kormányzattal – jegyezte meg az elnök.

Zsoldos Attila, az MTA filozófiai és történettudományok osztályának elnöke megnyitójában arra hívta fel a figyelmet: „a történelem nem svédasztal”, ahonnan tetszés szerint válogathatunk, a történelmet nem mi alakítjuk, azt örökül kaptuk, de együtt kell élnünk vele és ebben segíthet a tudomány.

A hétfőn kezdődött kétnapos konferencia programján szerepel a Horthy-korszak politikai rendszere, külpolitikája, társadalompolitikája, művelődéspolitikája, Horthy Miklós személye, Magyarország második világháborús szerepvállalása és az antiszemitizmus, holokauszt kérdései.

(MTI)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2020. szeptember 15. 17:40
Vitéz Nagybányai Horthy Miklós Magyarország Kormányzó Főméltóságú ura, ritka tisztességes ember volt--bár nem túl szenencsés politikus. Igazi "sportsman"-ként nem volt elméletieskedő-skrupulatív személyiség, inkább a cselekedetek és talán nem mindig a jól megválasztott cselekvési irányok ember. Igaz a TÖRTÉNELEM maga jelentősen korlátozta az Ő mozgásterét.
74bro
2020. szeptember 14. 14:48
"a történelmet nem mi alakítjuk" Igazából de. Még a saját, személyes múltunkat is mi alakítjuk, mindenki költő, nem csak Goethe (Dichtung und Wahrheit), amikor a múltját eleveníti fel magában. A tények csak sarokkövek. Horthy esetében sem fognak új tények megjelenni, csak új - többé-kevésbé értékes - műalkotások.
szemlelo
2020. szeptember 14. 14:38
Utálom a "Horthy-korszak" elnevezést. Egyrészt azt sugallja, hogy azt Horthy egyedül csinálta, ami nagyon nem igaz. Másrészt pejoratív jelentése van (a kommunisták ilyenné tették), ami nagyon megnehezíti az objektív tárgyalást, véleményalkotást. Úgy láttam, aki ezzel kezdi, attól pártatlan véleményt nem lehet várni.
mokány
2020. szeptember 14. 12:37
Aquila non captat muscas. (Sas nem vadászik legyekre.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!