KSH: Számottevően javult a gazdaság teljesítménye

2016. február 12. 10:03

A GDP és az ipari termelés is nagyot bővült a 2015-ös évben. A KSH becslése szerint a bruttó hazai termék (GDP) 2,9%-kal nőtt 2014-hez képest, míg az ipar termelése 7,5%-kal volt magasabb ugyanezt az időszakot nézve. Az elemzés mindkét esetben kiemeli, hogy a teljesítmény növekedéséhez erősen hozzájárulnak a 2015 vége felé mért adatok.

2016. február 12. 10:03

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2,9 százalékkal nőtt 2015-ben az előző évhez képest, tavaly a negyedik negyedévben 3,2 százalékos volt a növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva - jelentette első becslés alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A negyedik negyedévi adat alaposan túlszárnyalta az elemzők várakozását, bár mindenki erősebb növekedésre számított a harmadik negyedévi 2,4 százalékosnál, de senki nem várt 3,0 százalékos, vagy annál is nagyobb adatot. 

A kiigazítás nélküli nyers adatok szerint, illetve a naptárhatás kiszűrésével is 2,9 százalékkal nőtt a GDP tavaly 2014-hez képest. A negyedik negyedéves növekedés naptárhatással kiigazítva 3,1 százalékos volt az előző év azonos időszakához képest. Az előző negyedévhez viszonyítva 1,0 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék volumene tavaly a negyedik negyedévben a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint.

A mezőgazdaság nem muzsikált fényesen

A növekedéshez a mezőgazdaság és az építőipar kivételével mindegyik nemzetgazdasági ág hozzájárult – mondta az adatok ismertetésekor Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője. Továbbra is az ipar volt a növekedés fő húzóereje, de most nemcsak a járműgyártás és az ahhoz kapcsolódó ágazatok, hanem majdnem az összes többi ágazat teljesítménye is bővült - közölte a szakember.

A tavalyi utolsó negyedévben a szolgáltatások többsége is „megindult”, úgy tűnik, hogy az ipar növekedése húzta maga után a szolgáltatásokat is – tette hozzá. A főosztályvezető elmondása szerint az építőipar inkább stagnált, a mezőgazdaság mutatott visszaesést.

Az ipar viszont tekintélyeset bővült

Tavaly decemberben az ipari termelés volumene 9,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, 2015-ben a termelés 7,5 százalékkal volt magasabb, mint 2014-ben – erősítette meg a második becslésével a február 5-én közölt előzetes adatokat pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Tavaly decemberben a munkanaphatástól megtisztított index 6,9 százalékos növekedést mutatott. Az előző hónaphoz viszonyítva 0,7 százalékkal csökkent az ipar kibocsátása a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint. Az feldolgozóipari export volumene 12,3, a belföldi értékesítésé 4,3 százalékkal nőtt. 

Varga: A magyar gazdaság újra rácáfolt a kishitűekre

Kiegyensúlyozott, stabil növekedést mutat a tavalyi utolsó negyedévi és az éves GDP-adat, az idei első negyedévben 3 százalék körül lehet a gazdasági bővülés - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken az M1 aktuális csatornán pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira reagálva Brüsszelből.

Kifejtette, hogy a tavalyi kedvező számok mögött alapvetően az ipar jó teljesítménye áll, amely az utolsó negyedévben látványosan, mintegy 10 százalékkal emelkedett.

Varga Mihály szerint a tavalyi utolsó negyedéves 3,2 százalékos növekedés után 2016 első negyedévében is megmarad a gazdasági lendület, és az első negyedéves növekedés 3 százalék körül lehet.

A kormány stratégiája és a magyar reformok hatásosnak bizonyultak, hiszen a gazdaság szerkezete módosult, kiegyensúlyozottabb, egészségesebb lett a növekedés, az ipar dominánsabb - tette hozzá.

Varga Mihály szerint a magyar gazdaság újra rácáfolt a kishitűekre, a piaci konszenzus is 2,6-2,7 százalék között várta az év egészére vonatkozó gazdasági növekedést, ezzel szemben magasabb, 2,9 százalék lett a bővülés, az év utolsó negyedévében pedig 3,2 százalékkal nőtt a magyar gazdaság teljesítménye.

Varga: A CSOK jó lesz az építőiparnak

A szaktárca vezetője úgy értékelte, hogy az építőipar 8,1 százalékos növekedése mögött alapvetően az áll, hogy a kormányzat elindította a kis- és középvállalkozásokat támogató hitelprogramját, másrészt az állam maga is segítette a nagyberuházásokat, ezeknek is köszönhető, hogy a beruházási ráta 2015-ben az elmúlt időszak legmagasabb értékét produkálta, a bruttó hazai termék 21 százaléka fölé emelkedett.

Az építőipar növekedéséhez a magánerős beruházásokra is szükség van - mondta Varga Mihály, és felidézte, hogy a kormány ennek érdekében elindította a családi otthonteremtési kedvezményt, a program a használt lakások felújítása mellett az új lakások építését hangsúlyozottan támogatja. Ez a program a demográfiai szempontok mellett fontos lesz a gazdasági növekedés tekintetében is, az első felmérések szerint nagy az érdeklődés a támogatott lehetőségek iránt, és várhatóan a lakásépítések száma határozottan növekedni fog - hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter.

Összesen 145 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2016. február 12. 15:34
Érthetetlen! A GKI. ezt nem hagyta jóvá.....
Berecskereki
2016. február 12. 13:49
Mikor volt az elsődleges pénzügyi egyenleg pozitív, mikortól volt a költségvetés hiánya, az infláció 3 %-on belül és ezekre milyen negatív-pozitív tényezők hatottak? Manyup téma. A pontos szám nem 3000 milliárd, hanem 2945,7 milliárd forint. A manyup megszűnésével pedig a nyugdíj alap forrása növekedett, így biztosítva volt a nyugdíjak reálértéken tartása és maradéktalan kifizetése. Felhasználás: Közvetlen államadósság-csökkentésre 2017 milliárd, költségvetési befizetésekre 459 milliárd, stratégiailag fontos cégek értékpapírjainak átadására az államnak 264 milliárd, reálhozam és tagi hozzájárulás kifizetésére 231 milliárd forintot fordítottak. Hatására csökkent az államadósság, a költségvetés hiánya. Az adósságcsökkentés miatti kamatmegtakarítás 2011 és 2013 között 284 milliárd forint volt. Ez is hozzájárult, hogy az államháztartás elsődleges egyenlege pozitív lett, amely ezt megelőzően legutoljára 2000 évben volt pozitív. Persze akkor sem az MSZP/SZDSZ gittegylet kormányzott. Költségvetés, adósságállomány. Az éves költségvetésnél a kiadások megközelítően egyenletesen jelentkeznek az év folyamán. A bevételek azonban döntően az év második felében. Így az év első felében mintegy 500 milliárdos hiány mutatkozik, amelyet a költségvetés a 3 és 6 hónapos lejáratú kincstárjegyekkel fedez le. Ezek az év végére lejárnak és kifizetésre kerülnek. Ez jelenti, hogy év közben nagyobb a hiány és év végére beáll a tervezett. Amennyiben ezeket az összegeket tartalékba tenné, akkor a kamatköltség mintegy 200 milliárddal növekedne.
Tintamin
2016. február 12. 13:13
A KSH azota hiteles, miota egy szamitasi modszer valtoztatasaval "eltuntettek" egymillio szegenyt az orszagbol....
cutcopy
2016. február 12. 12:48
"úgy alakultak,, ahogy azt az elemzők többsége várta" Sőt ők intézték..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!