Orbán Pécsen: Napirenden kell tartani a halálbüntetést

2015. április 28. 13:00

Szimpatizánsok mellett a bodai atomtemető ellen tiltakozók fogadták a miniszterelnököt Pécsett. Orbán ígéretet tett az M6-os meghosszabbítására, a kaposvári trafikos gyilkossággal kapcsolatban pedig azt mondta: napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését.

2015. április 28. 13:00

Száz-százötven szimpatizáns és tucatnyi ellentüntető várta Orbán Viktort Pécsen: utóbbiak a Bodára tervezett atomtemető ellen tiltakoztak. A két csoport között dulakodásig és egymás hangos szidalmazásáig fajult a helyzet, amit az érkező Orbán azzal zárt le, hogy az ilyen provokációkat és támadásokat méltósággal kell viselni – írja a hvg.hu.

A miniszterelnök a Modern városok program keretében látogatott Pécsre, ahol együttműködési megállapodást írt alá Páva Zsolt fideszes polgármesterrel. Az ezt követő sajtótájékoztatón Orbán Viktor kiemelte: szinte példátlanul nagy bizalmat kapott a polgármester által vezetett csapat a legutóbbi önkormányzati választáson, ezt a kormány meg akarja hálálni, és sikeres várossá akarja tenni Pécset. E folyamatban az egyik legfontosabb lépésként említette, hogy átvállalták a város tartozásait.

A miniszterelnök arra is ígéretet tett a városnak, hogy 2016-ban továbbépítik az M6-ost a horvát határig, és megépítik az M60-ast is. Emellett pénzt ígért szabadidőközpontra és aquaparkra is, és azt bizonygatta, hogy 2018-ra teljes foglalkoztatottság lesz – írja az Index.

A kaposvári trafikban történt rablógyilkossággal kapcsolatos kérdésre Orbán azt mondta: elfogadhatatlan, ami történt. Hozzátette: néhány éve azt hitték, hogy a magyar büntetőjogról és a bűnüldözésről szóló viták végére pontot tettek, amikor bevezették a három csapás törvényét és a tényleges életfogytiglanit. De ezek visszatartó ereje önmagában nem volt elegendő, ezért a halálbüntetés kérdését Magyarországon napirenden kell tartani - hangsúlyozta Orbán Viktor. Úgy vélte, a bűnözők előtt világossá kell tenni, hogy Magyarország nem riad vissza semmitől, ha az állampolgárai védelméről van szó.

A halálbüntetés bevezetését egyébként nemzetközi emberi jogi egyezmények tiltják, melyeknek Magyarország is részese.

Összesen 219 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2015. április 29. 10:25
Amennyire tudjuk, a halálbüntetés nem szerepelt eddig a napirenden, sőt. Viktor tud valamit, vagy ez az új irány, jó mélyen bemenni a szélsőjobb utcájába?
kukagyerek
2015. április 29. 09:16
Birkák! Nem azt mondta, hogy bevezetjük a halálbüntetést, hanem azt, hogy helyette bájcsevegünk a témáról. (Parasztvakításként!) Lényeg, a pofátlan és cinikus időhúzás - a végtelenségig. A potenciális gyilkosok meg dőlnek a röhögéstől és még az is kedvet kap az öldökléshez, aki eddig hezitált. SZEMÉT fidesz és a többi democsokrata !!!
pollip
2015. április 29. 08:12
Nem értem, hogy a ballib miért zárkózik el a téma megvitatásától? Attól még senkinek nem lett baja, ha beszélget a halálbüntetésről. Nem vagyok egy vérszomjas típus, de a gyerekgyilkosok esetében visszaállítanám a halálbüntetést. Hivatkoznak sokan arra, hogy aláírtuk, meg európai értékrend meg ilyesmik. Ki mondja meg, hogy mi az értékrend? Változhat-e az értékrend 50-90 év alatt? kell-e követni a társadalomban zajló változásokat? El lehet-e ismerni, ha valami nem jól működik évtizedek óta? Szerintem jó kis beszélgetéseket lehetne folytatni.
Senye Péter
2015. április 29. 07:35
Nehéz keresztülvinni a halálbüntetés visszaállítását. Meg aztán az ítéletek sokszor közvetett bizonyítékok alapján születnek. De talán meg lehetne egyezni valamelyik nem túl kényelmes országgal bérrabtartás vállalásáról. Elrettentő ereje lenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!