Bedőlt a Quaestor a brókerbotrány miatt

2015. március 10. 08:26

Hétfőn csődöt jelentett a Quaestor Financial Hrurira Kft. A cég közlése szerint a Buda-Cash botrány olyan pánikot okozott az értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a normális működését: az ügyfelek kezelhetetlen mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni.

2015. március 10. 08:26

Csődöt jelentett a Quaestor Financial Hrurira Kft. hétfőn – tudatta Quaestor Csoport hétfőn. „A Buda-Cash botrány olyan pánikot okozott az értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a piac normális működését. (...) A kialakult pánik során ügyfeleink olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a Quaestor Csoport likvid pénzügyi eszközeit. A kötvények forgalmazójánál, a Quaestor Értékpapír Zrt.-nél vezetett ügyfélszámlákon ügyfeleink egyéb pénz- és értékpapírvagyona, azaz részvények, állampapírok stb. rendelkezésre állnak, de a kötvények visszafizetése jelenleg nem lehetséges” – olvasható a cég közleményében.

Hétfőn Tarsoly Csaba elnök-vezérigazgató tájékoztatta az MNB illetékes vezetőjét erről, valamint arról, hogy a rendkívüli mértékben megnövekedett kötvényeladási igények miatt a kötvényeket kibocsátó Quaestor Financial Hrurira Kft. csődöt jelentett – írták. Közölték, hogy ennek érdekében a megkezdődött felügyeleti vizsgálat során a társaság együttműködik. „Tesszük mindezt annak érdekében, hogy a csődeljárásra rendelkezésre álló idő alatt meg lehessen kísérelni a kötvények refinanszírozását” – olvasható a közleményben.

Közlésük szerint idő szükséges ahhoz is, hogy a csoport teljes ingatlan- és egyéb innovatív projekt portfolióját megvalósítsa, értékesítse vagy átadja. „Az önmagunkkal szembeni csődeljárás technikai döntés részünkről, mert cégcsoportunknak van vagyona és jövőértékű vagyona, így ebből minden ügyfél a pénzéhez juthat” – írták. A cégcsoport tájékoztatása szerint a kötvények visszafizetéséhez szükséges pénz előteremtése csak piaci eszközökkel lehetetlen, ahogyan a világ számos nagy bankjának, biztosítójának és kötvénykibocsátójának is az állam segítségét kellett kérnie, „így a mai napon mi is ezt kértük”. „A csődvédelem alatt rendelkezésre álló idő lehetővé teszi, hogy a kötvénytulajdonosok érdekeit legelsőként szem előtt tartva, a szükséges megoldásokat kidolgozhassuk” – fogalmaz a közlemény.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2015. március 10. 13:46
Mitől lenne az kommunizmus, ha a létalapjainkat nem semmisítjük meg? Mivel a munka is jóval kevesebb az ilyen rendszerben, az elosztási rendszernek sem lehet a "teljesítmény" mai formája az alapja. Azért idézőjel, mert a kapitalista elosztási és termelési rendszer átbaszás a köbön. Az az igazán sikeres ebben aki éppen csak használhatót gyárt, mert ha tökéleteset csinálna, holnap nem lenne mit eladnia! A természetjogú társadalomban ilyen "termékekkel" értelemszerűen nem szennyeznénk a világunkat. Remélem így már érthető, értelmezhető a gondolatsor.
kérdés
2015. március 10. 09:02
Micsodaaaa? Ilyenkor mi indul el? Berecskereki ftárs, adnál egy kis tájékoztatást? Vagy legalább Rabban kerülne végre elő.
Quet
2015. március 10. 08:37
A szemét külföldi bankok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!