Legális és adómentes pénz a Stabilitás Megtakarítási Számlán

2014. január 02. 09:50

Megszületett a Stabilitás Megtakarítási Számla elindításához szükséges végrehajtási rendelet. A számla lényege, hogy az azon elhelyezett összeg legális, megszerzett jövedelemnek minősül, öt év múltán pedig adómentesen hozzáférhető.

2014. január 02. 09:50

Stabilitás Megtakarítási Számlát minimum ötmillió forinttal lehet nyitni bármelyik pénzintézetnél. Az erre vonatkozó törvényi szabályozás már a nyáron megszületett, a végrehajtási rendelet azonban csak mostantól teszi lehetővé a számla elindítását.

A számlán elhelyezett pénz azonnal legálissá válik, megszerzett jövedelemnek minősül. Az összeg után a bank nem fizet kamatot, vagyis ha valaki „dolgoztatni” szeretné a pénzét, tanácsos állampapírt vásárolnia – írja a Nol. Az összeghez öt év eltelte után lehet adómentesen hozzáférni, ezt megelőzően is le lehet azonban venni, az adó megfizetése mellett.

A végrehajtási rendelet szerint a bankoknak negyedévente be kell jelenteniük a NAV felé, hogy hány ilyen számlát nyitottak náluk, azonban a számlatulajdonosok adatait nem adhatják ki az adóhatóságnak.

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2014. január 02. 17:59
A képen Bajnai bácsi és Klinton néni keze látható?
atila68
2014. január 02. 15:27
Kiemelném a lényeget; Öt évig kamatmentesen kell pihentetni a pénzt. Remélem így már sikerült pislákoló mécsest gyújtani.
gross
2014. január 02. 11:42
Számomra nagyon-nagyon rossz üzenete van ennek az intézkedésnek, erkölcsi szempontból elfogadhatatlan. De arra vagyok most leginkább kíváncsi, hogy mennyire fognak megbízni ebben a lehetőségben a pénzükkel elszámolni nem igazán tudó állampolgárok. Ez az ország most nem a bizalomról szól, az Országgyűlés bármikor hozhat egy törvényt - visszamenőleges hatállyal - hogy az adatokat a bankoknak be kell szolgáltatiuk és NAV-vizsgálat indítható az érintetteknél. Esetleg valami hajléktalan papírjaival nyithatnak számlát a tisztes adócsaló urak és hölgyek; de bajban lesznek, ha öt éven belül elhalálozik.
rosszkutya
2014. január 02. 11:34
De legalább a kukázó csövest elzárással büntetik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!