Varga: Szégyellje magát, aki a bóvliban tartja Magyarországot!

2013. november 20. 07:28

A nemzetgazdasági miniszter a dollárkötvény-kibocsátással kapcsolatban úgy vélekedett: a piac sokkal jobban értékeli az ország teljesítményét, mint a hitelminősítők, akik szégyellhetik magukat, ha még mindig a bóvliban tartják Magyarországot.

2013. november 20. 07:28

A befektetők tíz évre szóló bizalmát jelzi, hogy a kétmilliárd dollár összegű magyar államkötvény kibocsátását fokozott érdeklődés, ötszörös túljegyzés kísérte – mondta Varga Mihály az Inforádiónak. 

A miniszter megjegyezte, hogy ezzel a kibocsátással 2014 közepéig minden gond nélkül lehet finanszírozni az országot.

Varga Mihály kitért arra, hogy a a piac sokkal jobban értékeli az ország teljesítményét, mint a hitelminősítők, akiktől arra számít: javítják majd az ország besorolását. A nemzetgazdasági miniszter szerint az elkövetkező három évben erősödő növekedési pályára áll az ország, 2015-re 2,5 százalékra emelkedhet a GDP éves növekedési üteme, az államháztartási hiány pedig a GDP 3 százaléka alatt marad.

A miniszter utalt arra, hogy az adótörvények által több jövedelem marad a lakosságnál, és reményeik szerint ez megmutatkozik majd a fogyasztás növekedésében is, ami ugyancsak segítheti a gazdasági növekedést.

Összesen 230 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obulus
2013. november 20. 13:27
Tehát Varga az gondolja, hogy gazdasági növekedés helyett, továbbra is hitelből kell finanszírozni az országot.
Horst_Tappert
2013. november 20. 13:24
Mennyi kínzó kérdést tettünk föl, de valahogy ballib barátaink nem iparkodnak a válasszal... Látom, csak a lózungok mennek, csávókáim... Ahogy mindig...
Fici7
2013. november 20. 11:50
IMF hitelről: "Az IMF igazgatósága novemberben hagyott jóvá Magyarország számára 12,3 milliárd euró (15,7 milliárd dollár, 10,5 milliárd SDR) készenléti hitelkeretet. A megállapodás idején érvényesített napi kamat 2,71 százalék volt. Magyarország kvótája (tulajdonrésze) a Nemzetközi Valutaalapban 1,038 milliárd SDR. Mindezek alapján a készenléti hitelkeretből novemberben lehívott 4,2 milliárd SDR nagyságú első részlet kamata 2,076 milliárd SDR-re 2,71 százalék, további 1,038 milliárd SDR-re 3,71 százalék, 1,099 milliárd SDR után pedig 4,71 százalék." /MTI, echoTV nyomán Szent Korona Rádió/ Kicsi matek.
gross
2013. november 20. 11:44
"Varga Mihály kitért arra, hogy a a piac sokkal jobban értékeli az ország teljesítményét, mint a hitelminősítők, akiktől arra számít: javítják majd az ország besorolását." Ez mindig is így volt: a piac sokkal korábban reagál - a hitelminősítők aránylag rugalmatlan modelljei, felülvizsgálati ütemtervei csak sokkal lassabb alkalmazkodást tesznek lehetővé. Arra számítok, hogy lassan kikerül Magyarország a bóvliból 2014-ben, hacsak nem esik vissza megint Európa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!