Útügyi biztosokat nevezett ki az NFM minden megyében

2013. július 31. 17:02

Összesen 19 megyei útügyi biztost nevezett ki a hatékonyabb, gyorsabb és a lakossági igényeket szem előtt tartó útfelújítások érdekében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) – közölte a tárca szerdán az MTI-vel.

2013. július 31. 17:02

A 19 útügyi miniszteri biztos feladata a megyében élők és közlekedők számára leginkább sürgető építési, felújítási munkálatok beazonosítása lesz. A koordinátorok megbízatása 2013. december 14-ig szól, munkájukat díjazás nélkül végzik. Az NFM közlése szerint Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár augusztus első felében egyeztet majd a megyei biztosokkal az együttműködés részleteiről.

A tárca közleménye szerint a korlátozott erőforrások szakmai szempontoknak megfelelő, ugyanakkor a helyi elvárásokat is figyelembe vevő felhasználását segíthetik az újonnan kinevezett megyei útügyi biztosok. Az útfejlesztésekhez és -felújításokhoz szükséges finanszírozást döntő részben az Új Széchenyi Terv operatív programjai biztosítják. A beruházások fedezetét középtávon főként a megtett úttal arányos útdíj bevételei jelenthetik majd. A 2014-2020-as uniós költségvetési időszak stratégiai tervezése részeként folyamatban van egy új útfelújítási program megalapozása is – közölték. Hangsúlyozták, hogy a 2002-2010 közötti időszakban szinte kizárólagos szerepet kaptak az erőltetett ütemű autópálya-építések, amelyeket több esetben az állam számára rendkívül előnytelen PPP-konstrukcióban valósítottak meg. E beruházások miatt a közúthálózat egyéb szakaszainak szükséges karbantartása elmaradt, a felújítások hiánya súlyos állapotromlást okozott. A PPP-beruházások évi százmilliárd forintos pénzügyi terhe még ma is szinte teljes egészében elviszi a hazai forrásokat.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a korábbi kormányzati ciklusok alatt a hazai útállapotok súlyosan romlottak, a hálózat közel felén akár az azonnali beavatkozás is indokolt lenne. A fejlesztési tárca ezért arra törekszik, hogy a szükséges források előteremtésével középtávon elvégezze az állami kezelésű országos közutak rendbetételét. Az állami kezelésű országos közúthálózat elemei közül elsőként a legrosszabb műszaki állapotú és legforgalmasabb szakaszok helyreállítása várható. A tömeges igények feltérképezése és összegzése hozzájárulhat ahhoz, hogy a legtöbb utazó közlekedési lehetőségein javító beruházások indokolt mértékű előnyt élvezzenek a fejlesztések tervezése, ütemezése során – írja közleményében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Basiliscus
2013. július 31. 22:58
Zsiga Marcellnál már sikerült, a többi vérszemet kapott, hogy "nekem is kell aszfalt!!!"
tetigi
2013. július 31. 21:15
Baloskák! Nem olvasni magyar? "A koordinátorok megbízatása 2013. december 14-ig szól, munkájukat díjazás nélkül végzik." (2. mondat).
kukagyerek
2013. július 31. 19:19
A szemét fidesz a sok naplopó pozícióba való juttatása helyett az utakat javíttathatná, mert egyes ország utakon (nem beszélve az alsóbbrendűekről), már nem igen lehet közlekedni. Ukrajnában voltak ilyenek, 15, 20 évvel ezelőtt. Bezzeg 10 perces havi beszélgetést, lehet dotálni havi 670 ezer forinttal a holdudvarosaknak.
3M..
2013. július 31. 17:37
Magyarország lassan apparátussal dolgozik, mint a 200 millós Brazília. Hasonlít a Román parlamentre, ahol 700 képviselő már be sem fér a világ legnagyobb parlamentjébe. Kisebb államot ígértek, de ez még várat magára. Persze ezt a sok termelő munkát nem végző léhűtőt is nekünk kell eltartanunk. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!