Orbán: A nemzetstratégia szerves része a kettős állampolgárság

2013. július 27. 15:11

„XX. század Magyarországot szétszórt nemzetté tette, ezért a magyarok csak világnemzetként tudnak erősek lenni. Ennek szerves része a kettős állampolgárság. A gazdasági nemzetstratégiának szerves része a külföldön élők segítése, a velük való kapcsolatok fenntartása. A kulcs: az erős anyaország.” – mondta Orbán Viktor Tusványoson.

2013. július 27. 15:11
Hercsel Adél

Tusványos szombati, azaz utolsó napján ködös, hideg időre virradt. Azonban 10 óra körül, mire a Nagyszínpad elé értünk – Orbán Viktor beszédére – a köd már szakadozni kezdett, a viharfelhők elvonultak, a nap is kisütött. A közönség már készülődött, székely és magyar zászlók, itt-ott transzparensek („Hajrá Viktor!” „Hajrá Magyarország!”), valakinél narancssárga esernyő. A körülöttem lévők 500 és 5000 közé tették a jelenlevők számát. Orbán Viktor átvette a virágcsokrokat, türelmesen megvárta, míg az állva tapsoló közönség lassan elcsendesedett, majd ő is helyet foglalt, és mindenkinek megköszönte, hogy eljött.

Mivel az eseményt a Magyar Televízió és Rádió élőben közvetítette, a szokásoktól eltérően a miniszterelnök beszédével kezdődött a rendezvény. „De mi is legyen a téma a választások előtt?” – tette fel a kérdést a kormányfő, majd abból indult ki, hogy a világon kétfajta gondolkodásmód létezik: az egyik az okokat keresi, a másik a célokra tekint. Akik itt vannak Tusványoson, a célok miatt vannak itt; azért „hogy egyeztessük óráinkat” – fogalmazott Orbán, aki szerint le kell vonni a most negyedszázados magyar rendszerváltás következményeit, amely nem csak Magyarországon, hanem az egész emberi világ berendezkedésében változást hozott. Szerinte a ’89-es fordulat után az Európai Unió hibát követett el azzal, hogy túl sokáig várt közép-európai országok felvételével. Látva azt, hogy a válság idején egyedül ezek az államok tudnak gazdasági növekedést felmutatni, most egy sokkal erősebb Európa tudná az új idők kihívásait kezelni. 
 
Pontosan mit jelentenek az új kihívások? Orbán Viktor kifejtette: jelenleg a negyedik nagy globális átalakulás felé tartunk, Európa fokozatosan veszíti el vezető szerepét, és az európai válság az ő nézetei szerint tartós hanyatlás lehet. Amerika világhatalmi pozíciója is ugyanígy megkérdőjeleződik, a Kelet pedig nem csupán gazdaságilag, hanem katonailag is egyre erősödik. Sokak szerint a felmerülő problémákra az Európai Unión belül kellene megoldást találni, de Orbán tapasztalatai szerint mindezt nemzeti szinten kell kezelni. Elmondta: a nagyhatalmak végső motivációja, hogy a világban lévő erőforrásokat, a nyersanyagokat, az emberi erőforrásokat (agyelszívás), a pénzt megszerezzék és a maguk javára fordítsák. Magyarországnak, mivel nem tartozik a nagyhatalmak közé, állandóan arra kell törekednie, hogy elháruljon az erőforrásai kivonására irányuló összes próbálkozás, az országnak az elmúlt 50 évben azonban nem sikerült olyan rendszert kialakítania, ami lehetővé tette volna, hogy erőforrásaival  maga gazdálkodjon. „A kutya maradt, csak a láncot cserélték”, „elmentek a tankok, megjöttek a bankok” vázolta fel a helyzetet a miniszterelnök, Kányáditól és a népnyelvből vett illusztrációk segítségével.
 
Orbán ezek után a GDP és a GNI kapcsán kisebb zárójeles kitérőbe kezdett, ami röviden arról szólt, hogy a GDP figyelmen kívül hagyja, hogy mennyi érték marad az országon belül, míg a GNI pont ez mutatja:  ha a kettő közelít egymáshoz, akkor nemzeti kormányról, ha nem, akkor „nem nemzeti kormányról van szó, bármit is állítsanak”. Ennek kapcsán szót ejtett arról, hogy vannak jó külföldi befektetők, akik munkahelyeket teremtenek, és vannak kevésbé jók, mint például a bankok, amelyek csak kiszivattyúzzák a pénzt az országból, vagy éppen a közművek, amelyek szintén jogosulatlanul tesznek szert rengeteg extraprofitra. Magyarország éppen ezért, a többi EU-s országgal ellentétben úgy kezeli a válságot, hogy igyekszik feltérképezni és elzárni a pénzszivattyúkat, hogy az országban megtermelt javak a magyar embereknél maradjanak - hangsúlyozta. Orbán szerint az EU hiába büntet meg bennünket, amikor megadóztatjuk a bankokat, vagy a multikat, a magyar kormány a megszavazott kétharmadával elég erős ahhoz, hogy mindezt végigvigye.
 
A miniszterelnök beszéde második felében pontokba szedte az elmúlt három év eredményeit és azokat a főbb irányvonalakat, amelyek felé az országot kormányozni akarja. Elmondása szerint a célok elérésének legfőbb záloga az új alapok létrehozása, amelyek egyik legfontosabb eleme az új nemzeti alkotmány. Ennek kapcsán kihangsúlyozta, hogy Magyarország új alaptörvénye ugyan a szabadságjogok tiszteletére épül, de nem liberális alkotmány, mert a jogok mellett ugyanúgy rögzíti a kötelességeket is. Például az adózás is ezek közé tartozik: „senki nem szeret adózni, de be kellett gyűjteni azt a pénzt, amiből a nyár végére visszafizetjük az IMF hitelt, és tisztán állhatunk az Úr színe előtt.” 
 
A hitel visszafizetésnek szóló nagy taps után a nemzetközi cégek és a foglalkoztatás kérdése került elő: a miniszterelnök szerint szükség van Magyarországon a nagy nemzetközi cégekre, például fontos az Audi és a Mercedes gyár, mert munkahelyeket teremt, csak az a baj velük, hogy az itthon előállított termék külföldön termel profitot ezeknek a cégeknek. Kifejtette: éppen ezért kezdtek el stratégiai megállapodásokat kötni a multikkal, hogy ne használhassák ki Magyarországot, és az erőviszonyok kiegyenlítődjenek. Orbán ezzel szemben büszkén sorolta föl a magyar tulajdonban lévő, sok profitot termelő, sikeres hazai cégeket, köztük a Trigánitot, a Közgépet, a MOL-t, az MVM-et, az OTP-t és a Richtert. 
 
A hazai büszkeség kategóriájába tartozik a miniszterelnök szerint a közmunkaprogram átalakítása is, amelynek keretein belül ma 300.000 ember segély helyett közmunkából él. Rajtunk kívül az Európai Unióban hiába gondolják úgy mindenütt, hogy a válság után lesz munkája az embereknek, mondta Orbán, Magyarország abban hisz, hogy a válságot a dolgozó magyarok fogják megszüntetni. Ezután a megtermelt erőforrások igazságos elosztásáról, vagyis a rezsicsökkentésről, a családi adókedvezmény bevezetéséről is beszélt, és ígéretet tett arra, hogy megmentik a devizahiteleseket, ami nem csupán gazdasági, hanem egyszerre morális kérdés, mert „a bankok rászedték az embereket: a devizahitelek csapdájába csalták őket”. 
 
A miniszterelnök szerint igazságot kell szolgáltatni a magyar nőknek is: „jobban meg kellene becsülni a nőket, és el kell ismerni a társadalmi szerepüket, mert csak így állíthatjuk meg a népesség elöregedését”. Éppen ezért be fogják vezetni a gyes és a gyed mellett a Gyed Pluszot is, hogy még több kedvezményt és lehetőséget adjanak a gyermeket vállalóknak. Orbán Viktor utolsó pontként az emberi erőforrások kérdésére is kitért: szerinte nem véletlenül szenteltek ennek egy külön minisztériumot, az EMMI-t, ami alá besorolták a sportot, a kultúrát, az ifjúságpolitikát és az oktatást is. Nagy eredménynek tartja, hogy az iskolák önkormányzatiból állami kézbe kerültek, és ma már úgy tekinthetjük őket, mint az integrált emberi erőforrás gazdálkodás részeit. 
 
A miniszterelnök pontosan 60 perces beszédének utolsó harmadában tért ki a kettős állampolgárságra és a határon túli, valamint a diaszpórában élő magyarok szavazati jogára. Elmondta, a „XX. század Magyarországot szétszórt nemzetté tette, ezért a magyarok csak világnemzetként tudnak erősek lenni. Ennek szerves része a kettős állampolgárság. A gazdasági nemzetstratégiának szerves része a külföldön élők segítése, a velük való kapcsolatok fenntartása. A kulcs: az erős anyaország.”
 

Összesen 432 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2013. július 29. 06:13
botrányosan szar a magyar képviselet... rmdsz a kisebb rossz most, sajnálatosan a magyarok, székelyek számára...a többi másik párt ...no commetn...
mustarharmas
2013. július 28. 22:31
Jó beszéd volt olyasvalakitől, aki érti, mi van a világban. A hőbörgők egyrésze egyszerűen hülye ahhoz, hogy megértse ezt, másrészének, mindegy, hogy Orbánnak igaza van, de tőle érzelmi okokból nem fogadja azt el. A legkisebb rész pedig nem tudja elfogadni, hogy Orbán miatt már nem ők a mindent megmondó véleményvezérek, ahogy sokáig ők voltak azok....
Justicia
2013. július 28. 20:50
A kezdőlap egyik blogja, figyelemre méltó és elgondolkodtató (az elvarázsolt orbánfanoknak): A sokadik vadállati marhaság ma jött. Orbán Viktor Tusványoson megszokott, évente ismétlődő fellépéséből: "A kormányfő hozzátette, az elmúlt három évben megtanulta, az uniós intézmények alkalmatlanok arra, hogy az Európa előtt álló kihívásokra válaszokat fogalmazzanak meg. Ilyen válaszok kizárólag nemzetállami alapon születhetnek meg". Hogy mi van? Nemzetállam? Maga a képzet is eleve reménytelenül primitív. Kész. De ezen túlmenően is: hát elfelejtjük, hogy pont Romániában is a nemzetállam ellen küzd a magyarság? Még az RMDSZ is. Oké, persze ők is csak hazudják a küzdelmet, közben pompásan elvannak a román hatalommal. De formailag és koszenzuálisan mégiscsak az az egyik cél (illetve sajnos csupán a demagóg dumák egyik témája), hogy a nemzetállam meghaladott és rossz a magyarságnak, ki kellene venni a román alkotmányból is. És valóban rossz a nemzetállam, mindenkinek, mindenhol. Erre jön Orbán és nemzetállamozik egyet. Hát, köszi akkor. Vagy gazdaságilag nemzetállam kellene, másképp meg nem - és ez is csak Magyarországon, Romániában inkább ne? "Nagyszerű" üzenet ez így, mindenkit üdvözöl a tudathasadás. Ráadásul: 2013-ban nemzetállamot szorgalmaz Orbán. 2005-ben viszont ezt mondta, a ma már általa kampányszerűen mocskolt EU, illetőleg a nemzetállam témájáról (forrás: Erdélyi Napló): "Az uniós csatlakozás lényege: a nemzetállam ideje lejárt! Egyetlen állam sem viselkedhet úgy állampolgáraival, mintha saját tulajdonai lennének. Mindez, lassan ugyan, de be fog következni. Remélem, Románia felkészült minderre." Összevissza szövegelni tehát, nemzeti blabla, akár önellentmondások révén is. Beteg vagy, Fidesz. És immár örülök, hogy akkoriban nem érhettem hozzád, nem tudtalak támogatni. Kártékony vagy, a magyarság legnagyobb tehertétele jelenleg. Nemzetileg. Is.
liberálzöld.
2013. július 28. 17:58
Fidesz nemzetstratégia: a külhomi polgár szavazhasson a fideszre. És csak arra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!