Bloomberg: Magyarország még mélyebb recesszióba süllyedt

2013. február 14. 09:28

A negyedik negyedévben Magyarország még mélyebb recesszióba süllyedt a Bloomberg által megkérdezett közgazdászok szerint. Az amerikai hírügynökség azt is megállapította, hogy durvul a harc az Állami Számvevőszék és a Magyar Nemzeti Bank között

2013. február 14. 09:28

Magyarország összesen 3,25 milliárd dollár értékben bocsátott ki devizakötvényt, ezzel 21 hónap után újra visszatért a nemzetközi pénzpiacokra – számolt be a Bloomberg. „Az eladás minden bizonnyal javítja a hangulatot a kötvénypiacon és jó hatással lesz a forint árfolyamára is” – mondta el a hírügynökség megkeresésére Árokszállási Zoltán, az Erste elemzője. Az öt- és tízéves lejáratú kötvényekre együttesen 12 milliárd dollár felett állt meg a beérkezett ajánlatok összege. Délután az ötéves lejáratú forintkötvények hozama öt bázisponttal 5,6 százalékra esett, ami hét év óta a legalacsonyabb érték, míg a forint 0,1 százalékot erősödött az euróhoz képest, ezzel egyhónapos csúcsra ért.

Maja Goettig, a varsói KBC Groep NV közgazdásza úgy látja, hogy a devizakötvény-kibocsátás jó hatással van a helyi piacokra, mivel enyhíti a forintkötvényekre nehezedő nyomást. Az Államadósság Kezelő Központ közölte, mandátumot adott a BNP Paribas, a Citigroup, a Deutsche Bank és a Goldman Sachs pénzintézeteknek, hogy szervezzék meg a dollárkötvény kibocsátást. A Bloomberg ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a sikeres kötvénykibocsátást Orbán Viktor „negatív” gazdaságpolitikai fordulatra használhatja fel, például arra, hogy a nemzetgazdasági minisztert, Matolcsy Györgyöt nevezi ki a Magyar Nemzeti Bank élére. „Ébren kell lennünk” – fogalmazott Peter Attard Montalto, a londoni Nomura elemzője.

A Bloomberg egy másik cikkében azt állapította meg, hogy durvul a harc az Állami Számvevőszék és a Magyar Nemzeti Bank között, miután az ÁSZ azt közölte, hogy a jegybank törvénytelenül szolgáltatott adatokat a Nemzetközi Valutaalapnak; az MNB visszautasította a vádakat. A magyar kormány gyenge forintot akar, így próbálja meg kirángatni a recesszióból a gazdaságot – mondta el a Bloomberg megkeresésére Peter Attard Montalto, a Nomura elemzője, aki szerint a sikeres dollárkötvény-kibocsátás után további „unortodox” lépések várhatók. Magyarország még mélyebb recesszióba süllyedt a Bloomberg által megkérdezett közgazdászok szerint: a július-augusztusi 0,2 százalékos GDP-csökkenés után a negyedik negyedévben 0,3 százalékkal zsugorodott a gazdaság az előző három hónaphoz képest. A magyar gazdaság lassulásáért a megszorítások miatti belső kereslet visszaesése, az export teljesítményének csökkenése és a nyugat-európai anyabankok forráskivonásai okolhatók – írta a Bloomberg. Az amerikai hírügynökség úgy látja, hogy az elhúzódó recesszió és az infláció lassulása miatt további monetáris lazítás várható – olvasható a Médianéző összeállításában.

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
laci0011
2013. február 14. 10:43
Amíg ezek az angyali jófiúk akarják mindenről megmondani a tuttit,ők akarják eldönteni melyik a jó multi,pofára döntik el ki a jó befektető és ki nem addig csak süllyedünk!Félszerzetekkel csak hülyeország vagyunk,nem jön ide komoly befektető,csak a karvajtőke.HAHA.
Viktus
2013. február 14. 10:40
Semmi baj nincs ezzel jön majd bárúr, Usankás meg b*lfasz esetleg zakkant zoli meg bibis, de lehet nyugger marxista tanárt is bevetik, és kifejtik ez a zuhanás rossz a ballibantaknak ergo JÓ AZ ORSZÁGNAK !
Samsa
2013. február 14. 10:37
A KSH-nak se jósolok nagy jövőt. Majd létrehoznak valami, Nemzeti Számmisztikai Hivatalt, oszt jó napot.
ketroot
2013. február 14. 10:20
Szerintem hagyjuk el a GDP-kifejezést, csak a gond van vele.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!