Szijjártó: Nem szabad csökkenteni a kohéziós forrásokat

2012. november 14. 10:30

Szijjártó Péter szerint a kohéziós politika nemcsak azoknak az országoknak térül meg, amelyek használják ezeket a fejlesztési forrásokat, mint például Magyarország, hanem azoknak is, amelyek befizetéseiből a kohéziós források keletkeznek.

2012. november 14. 10:30

Nincs olyan európai elv, amely indokolná, hogy a felzárkóztatásra szánt kohéziós forrásokat éppen azoktól az országoktól, illetve térségektől vegyék el a legnagyobb mértékben, amelyek a legkevésbé fejlettek – mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán.

A „kohézió barátaiként” emlegetett országcsoport keddi brüsszeli találkozójával kapcsolatban az államtitkár elmondta: az EU tizenöt, a csoporthoz tartozó tagállama együttesen kitart amellett, hogy a kohézióra szánt forrásokat továbbra sem szabad csökkenteni. Szijjártó Péter úgy fogalmazott: a kohéziós politika nemcsak azoknak az országoknak térül meg, amelyek használják ezeket a fejlesztési forrásokat, mint például Magyarország, hanem azoknak is, amelyek befizetéseiből a kohéziós források keletkeznek.

Több miniszterelnök is jelezte, hogy a fejlesztési forrásokból megvalósuló projektek jelentős részét nyugat-európai cégek hajtják végre, a technológia sok esetben nyugat-európai országokból érkezik. Tehát a kohéziós forrásokból megvalósított fejlesztésekből a nettó befizető országok legalább annyit profitálnak, mint azok, ahol ezek a fejlesztések megvalósulnak – közölte az államtitkár.

Jövő csütörtökön és pénteken találkoznak az EU állam és kormányfői; a találkozó tétje, hogy sikerüljön megállapodni az EU következő hétéves költségvetési perspektívájáról. Ezért is volt fontos, hogy a „kohézió barátai” országok egységesen kitartsanak álláspontjuk mellett – tette hozzá Szijjártó Péter.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
next mindig élni fog
2012. november 14. 20:41
Mi van! Simicska elgatyásodik? HM!
Gregorius
2012. november 14. 20:32
Ha modern technológia érkezik, akkor nagyon boldog leszek. Én sajnos csak a terméket, olasz térköveket láttam a sétányon, amelyeket, ha nagyon akarták volna magyarral is meg lehetett volna csinálni.
gyorzo
2012. november 14. 14:13
Szógyártó és orbán most az ellen küzd,hogy ne a kisciktől vegyenek el amit odaadnaka nagyoknak.Nálunk ezt törvénybe is irták az egykulcsos adó formályában.Ezt ők nem veszik észre?
bigyomail
2012. november 14. 11:39
Miután a 8200 milliárdból csak 3000-et sikerült elköltenünk. És szerződés is csak a 80%-ra van, akár csökkenthet is, mert ez nekünk nem oszt nem szoroz. Hogy miért? Mert a magyar bürokrácia intézi. Eleve sok esetben hülyeségre, vagy rosszul van a kiírás. Ráadásul olyan hosszú az elbírálási idő, hogy volt olyan pályázatom, amikor menet közben 4 alkalommal kellett újabb 0-ás adóigazolást lekérni, mert lejárt a határideje az ügyintézés elhúzódása miatt. És ezt csak egy papír a sokból. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy mennyibe is kerül egy vállalkozásnak a sok papírmunka, ami a pályázatokhoz szükséges.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!