Kellemetlen meglepetések adódhatnak a szeptemberi fizetések körül

2012. augusztus 28. 15:35

A nyári szabadságolások után ősztől várhatóan mind több munkáltató fogja alkalmazni az új Munka Törvénykönyve keresetcsökkentésre lehetőséget adó rendelkezéseit – írja a Napi Gazdaság.

2012. augusztus 28. 15:35

Az új Munka Törvénykönyve rendelkezései fokozatosan lépnek hatályba, így például a műszakos munkarendben dolgozóknál csak januárban lehet konfliktusokra számítani, az új műszakpótlék-számítások azonban sokaknak már szeptembertől csökkentik a fizetését.

A jogszabálytól a szerződő felek a legtöbb esetben eltérhetnek, állami vállalatok esetében viszont a kollektív szerződésnek a törvény rendelkezéseit kell követnie, így az ilyen cégnél dolgozók számíthatnak negatív hatásokra: eddig például a munkaközi szünet beleszámított a munkaidejükbe, ezután azonban nem fog. A Napi Gazdaságnak nyilatkozó szakember szerint a kormány már így is annyi terhet rótt a cégekre és a dolgozókra, hogy a munkáltatóknak, nem érdekük újabb frontot nyitni a munkavállalókkal szemben, így nem számít a kollektív szerződések tömeges, dolgozók számára hátrányos módosítására.

Bizonyos szabálytalanságok kapcsán a munkaügyi ellenőrzés is tehetetlen, mivel a törvény egyes passzusaihoz nem fűztek szankciókat – olvasható a Napi Gazdaságban.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hazug politikusok
2012. augusztus 28. 20:43
A napi gazdaság tévedésben van abban hogy csak a szeptemberi fizetésekben látszik meg a csökkenés, mert a több műszakosok már augusztusban látták a fizetésükön a csökkenést. Az orvosok, ápolók, rendőrök, tűzoltók, tescos pénztárosok, és hétvégén a boltokban dolgozok már tudják hogy mennyivel jártak rosszabbul.
keszi
2012. augusztus 28. 18:12
Volt már a "rendszerváltás" óta olyan országvezetés, amelyikben nem csalatkoztunk?! Vélelmezem, a következőben is csalódni fogunk!!! Tapasztalat: minket folyamatosan manipulálható alattvalóként kezel minden kormány. Elegem van az összes politikusból! De nagyon!!!
pharmacyli
2012. augusztus 28. 16:21
Nekem úgy tűnik, eddig minden "véleményformáló" nem kis kárörömmel prófétálgat. Az tudható volt, hogy nem kis katymaszt hagytak ránk. Most ebben kéjelegtek, akik ezt okozták és még örvedtek is? Ez számomra visszataszító.
Big Chris
2012. augusztus 28. 16:14
Jól értem? A munkaadók majd tekintettel lesznek arra, hogy a kormány már így is jól megszívatta a melósokat, és majd nem él a további tökcsavargatási lehetőségekkel?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!