Rekordösszegű megbízások: magyarázkodik az NFM

2011. szeptember 05. 18:30

Közbeszerzési eljárás nélkül, rekord mennyiségben és összegekért ad megbízásokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egyes ügyvédi irodáknak. A tárca a nemrég hozzájuk került PPP-szerződésekkel kapcsolatos feladatok bonyolultságára hivatkozik.

2011. szeptember 05. 18:30

A kormány tavalyi megalakulása óta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) összesen 28 jogi tanácsadói szerződést kötött bruttó 458 947 611 forintért, ami jelentősnek tűnik más minisztériumok hasonló jellegű szerződéseihez képest - írja hétfőn az Origo. Az ügyvédi irodákat az NFM közbeszerzési eljárás nélkül választotta ki, amit egy tavaly ősszel elfogadott, fideszes képviselők által benyújtott indítvány tett lehetővé.

„Az ügyvédválasztás ugyanolyan bizalmi viszony alapján történik, mint az orvos vagy a papválasztás” - közölte az Origoval egy, az NFM-mel szerződést kötött ügyvédi iroda munkatársa. Az említett bizalmi viszonyra utal, hogy az NFM több olyan ügyvédi irodával is szerződött, amelyeknek szolgálatait más kormányzati intézmények, illetve kormánypárti politikusok is igénybe vették. Az NGM legutóbb, augusztus közepén a Dr. Abay & Dr. Török Ügyvédi Irodát 17 millió forintért azzal bízta meg, hogy vizsgáljon felül néhány PPP-konstrukcióban megvalósult autópálya-építéseket. Hasonló céllal februárban 69 millió forintért kérte fel a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Irodát .

Az NFM az ügyvédi megbízásokat azzal indokolta, hogy a korábbi Pénzügyminisztériumtól hozzájuk kerültek át a PPP-szerződésekkel összefüggő feladatok, amelyek szerteágazó és speciális tudást igényelnek. A minisztérium szerint ezek a feladatok nem indokolnak folyamatos munkavégzést, ezért „a külső szakértők megbízása összességében kevesebbe kerül”.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2011. szeptember 06. 08:45
Érdekesség az eredeti cikkből: "A javaslatot Papcsák Ferenc, Vas Imre, Braun Márton fideszes, illetve Vejkey Imre és Rubovszky György KDNP-s képviselők nyújtották be, indoklása szerint elhibázott lépés volt, hogy az előző, MSZP-s kormányok kötelezővé tették a közbeszerzési eljárást a jogi szolgáltatásokra is." Értjük? Hülye volt a szoci kormány, hogy pályáztatott. Úgy kellet volna ellopniuk, mint ahogy azt most látják!
Kedves Robi
2011. szeptember 06. 08:26
A maszop olyan alacsonyra tette a lécet hogy egy üregi bányász bagoly sem képes alul szárnyallni őket. De sajnos a másik rendszerváltó kádártemetőtől sem lehetett sokkal jobbra számítani, na azt sajna hozzák is!
cutcopy
2011. szeptember 06. 00:48
Hát igen, a szocik sajnos eljátszották azt az alaptételt hogy pénzért szakértelmet is lehet vásárolni, így már minden kifizetés a beidegződött haveri mutyi kategóriába pottyan jó néhány pógártársnál..
HSL
2011. szeptember 05. 22:40
a tolvaj átcímkézve is csak tolvaj
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!