Biztonságos a paksi atomerőmű

2011. augusztus 15. 17:06

Jó a paksi atomerőmű védettsége, nincs szükség semmilyen azonnali beavatkozásra - derül ki a stresszteszt eddigi tapasztalatairól készült jelentésből. A meglévők mellett azonban kínálkoznak műszaki megoldások a védettség fokozására, a tartalékok növelésére.

2011. augusztus 15. 17:06

Semmiféle azonnali beavatkozásra nincs szükség a paksi atomerőműben a fukushimai tapasztalatok ismerete alapján, a létesítmény védettsége jónak bizonyult - közölte Mittler István, a Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója annak kapcsán, hogy határidőre megküldték az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH) a Célzott Biztonsági Felülvizsgálat, vagyis a stresszteszt előrehaladtáról készült jelentést.

A fukushimai baleset hatására elrendelt vizsgálat eddigi eredményei alapján az atomerőmű védettsége jónak bizonyult a feltételezett kulcseseményekkel, különböző veszélyekkel szemben, nincs szükség azonnali intézkedésekre. A meglévők mellett azonban kínálkoznak műszaki megoldások a védettség fokozására, a tartalékok növelésére rendkívül kis valószínűségű, de esetleg jelentősebb terheléseket eredményező hatásokkal vagy azok következményeivel szemben. Az ezekkel kapcsolatos intézkedések meghatározása a végleges jelentésben történik meg.

A következőkben az extrém meteorológiai helyzetekkel kapcsolatos védettséget és a telephely talajszilárdságát is értékelik majd. A végleges jelentést 2011. október 31-ig kell beadniuk.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2011. augusztus 16. 13:54
Itt Európában az atomenergia elleni hisztériakeltés teljesen alaptalan. Ahol katasztrófa történt (Csernobil, Fukushima) ott konkrét okok játszottak közre. Japánban a földrengés, és a cunami nem egy különlegesség, hanem egy várható esemény. Ezzel szemben Pakson sem földrengés, sem cunami nem várható. Ez olyan mintha egy Mátrában történt hegyomlás után az Alföldön kezdenének aggóni ugyanezért.
drieno
2011. augusztus 16. 08:34
ja, a stresszteszt kiváló, csak éppen ha költségkímélő karbantartást végeznek, jöhetnek kisebb nagyobb problémák remélhetőleg kocsis elvtárs típusú szakemberek nem kerülnek többé vezetőpozíció közelébe arrafelé
liberálzöld.
2011. augusztus 15. 19:34
"Biztonságos a paksi atomerőmű" Milyen kár, hogy pár évvel ezelőtt Illés Szarkofág Zoltánnak nem sikerült bezáratnia!
kardosdoktor
2011. augusztus 15. 18:47
A japók nemcsak a küzdősportokat kenik vágják, hanem az egy négyzetmilliméterre eső mérnökök száma is igen magas. És mégis... mozog a föld. Én nagyon messze voltam mindig is attól hogy atomfizikus legyek, erre a pályára rá is álltam és innen keringve figyelem a nagyon magabiztos állítások fúzióját vagy hasadását, ami energiát termel, ahhoz, hogy a nagyon környezetbarátnak hitt megoldásokat felváltsák a környezetbarát megoldások.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!