Az állam átvállalja a MÁV és a BKV adósságát

2011. augusztus 04. 18:21

Az állam átvállalja a MÁV és a BKV 300, illetve 78 milliárd forintos adósságállományát. A pontos ütemezést és elveket a nemzetgazdasági és a nemzeti fejlesztési miniszter fogja kidolgozni. A kormány döntött a PPP-beruházások felülvizsgálatáról, államosításáról is.

2011. augusztus 04. 18:21

 A Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelent kormányrendeletből kiderül: az állam átvállalja a MÁV 300 milliárdos a BKV 78 milliárd forintnyi adósságállományát. A kormány egyúttal elrendeli a PPP-beruházások felülvizsgálatát is. 

A MÁV Zrt. és a MÁV Trakció Zrt., valamint a BKV Zrt. hitelviszonyon alapuló adóssága átvállalásának elveit, tartalmát és ütemezését a nemzetgazdasági és nemzeti fejlesztési miniszternek kell kidolgoznia. A rendelet egy megkötést tartalmaz: az átvállalás a fent jelzett összeghatárokig terjedhet.

A felülvizsgálat keretében még 2011-ben állami tulajdonba kell kerülnie a PPP-projekteknek 200 milliárd forintos összeghatárig. A nemzeti fejlesztési miniszternek szeptember 30-ig kell javaslatot tennie az állami tulajdonba kerülő beruházásokra. Ehhez ki kell dolgoznia a kiválasztáshoz szükséges gazdasági-pénzügyi és ágazati-szakmai szempontokat - olvasható a Magyar Közlönyben.

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TroppauerH
2011. augusztus 06. 10:45
Remek! És reméljük, hogy akkor, mivel a mi pénzükkel támogat az állam, az évek alatt elsíbolt tízmilliókat is visszaszerzi! Különben nem ér semmit sem az egész ügylet, mert a tolvajok változatlanul ott vannak mind a 2 cégnél!
meska
2011. augusztus 04. 23:51
Már novemberben megmondták, hogy a magánnyugdíjpénztári pénzekből fogják a MÁV-ot, meg a BKV-t konszolidálni...:(
ketroot
2011. augusztus 04. 22:35
Úgyis kell! Sőt, még több tőkeinjekciót a Malévba is! Hülye faszok... kíváncsi vagyok meddig bírja még ez a szerencsétlen ország.
Öreg
2011. augusztus 04. 20:02
Ha átvállalják, ha nem, mindenképp az adófizetők pénze megy rá. Egyébként pedig a tanyákról a városba igyekvő embernek épp olyan joga van a közösségi közlekedéshez, mint a /fő/városi embernek a BKV szolgáltatásaihoz. Csak az előző ezt nem kapja meg. Másik: a most megsegített vállalatok ingatlan vagyonát - fenti összeg erejéig- tulajdonolja az állami vagyonkezelő. a cégek majd a hasznukból- ha lesz- visszaváaárolhatják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!