ÁSZ: feljelentés a CET miatt

2011. július 07. 11:54

Az ÁSZ feljelentést tett a budapesti Közraktárak megvalósítása kapcsán. Hűtlen kezelésről lehet szó: a CET megvalósításához hitelt vett fel a beruházó, melynek visszafizetésére az önkormányzat garanciát vállalt.

2011. július 07. 11:54

Az Állami Számvevőszék feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen az Országos Rendőr-főkapitányságon a budapesti Közraktárak PPP-konstrukciójú megvalósítása kapcsán. A számvevőszék által feltárt tények megalapozzák a feljelentés jogosságát - szögezték le.

Az ÁSZ csütörtöki közleménye kijelenti: elvégezték a fővárosi önkormányzat költségvetési és pénzügyi egyensúlyi helyzetének elemzését, a költségvetés-tervezés és a zárszámadás-készítés folyamatában kialakított belső kontrollok működésének 2011. évi ellenőrzését. A szervezet jogi osztálya különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett elkövetésének, valamint különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett kísérletének gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen tett feljelentést. 

A CET – Közraktárak ügyét a budapesti önkormányzat fehér könyve is a főváros egyik legsúlyosabb gondjaként emeli ki. A beruházó Porto Kft. a 30,8 millió eurós projektköltségből 28,4 milliót MKB-hitelből finanszírozott. A főváros kötelezettséget vállalt arra, hogy a teljes tőketartozást visszafizeti, amennyiben a beruházó ezt nem tudja megtenni. A CET-nek egyébként tavaly nyáron kellett volna elkészülnie, ám csak idén novemberben várható nyitás, „ha az átadás-átvétel során újabb problémák, késések nem vetődnek fel”.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drieno
2011. július 07. 15:01
a cet különben is szét fog esni darabokra, mert az üvegpanelek rögzítésének módja nem megfelelő, olcsóbb, hőre érzékenyebb anyagból készült a tervező szerint, mint amilyet be kellett volna építeni képtelenek átadni, a műszaki problémák állandósultak, a beruházó nyilvánvalóan nem volt alkalmas a project műszakilag megfelelő lebonyolítására a demszky éra minden "zászlóshajójának" kilóg a bele és lehet, hogy évtizedes problémacsomagot jelent, a finanszírozásban mindenképpen, a metró meg a cet esetében pedig lehet, be se lehet rendesen fejezni őket, a perekről nem is beszélve...
Kernel
2011. július 07. 13:52
"a CET megvalósításához hitelt vett fel a beruházó, melynek visszafizetésére az önkormányzat garanciát vállalt." Épp ésszel felfoghatatlan, hogy hogyan lehet ilyet megtenni! Hol van az az önkormányzat ami mondjuk az én házépítésemre felvett hitelért kezeskedne ? Kérem jelentkezzen!
Aromó
2011. július 07. 13:16
Újabb csontváz. Valaki menjen már el budakeszire, és nyissa ki a többi szekrényt is... lécci lécci lécci
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!